Mej: Vojna akcija nije imala alternativu

B92 14.04.2018 10:47
Mej: Vojna akcija nije imala alternativu


Britanska premijerka Tereza Mej dala je naređenje britanskim snagama da izvedu precizne raketne udare na Siriju kako bi se uništilo njihovo hemijsko oružje.Ona je istakla da vojna akcija nije imala alternativu.

Mej je navela da se raketni udari izvode tako da na minimum budu svedeni bilo kakvi civilni gubici i da to nije pokušaj promene sirijske vlade, javio je Rojters.

"Ovde se ne radi o intervenciji u građanskom ratu. Nije reč o promeni režima", kazala je ona.

Mejn je navela da se Britanija priključila SAD i Francuskoj u napadu koji je opisala kao "ograničen i ciljan", nakon što su obaveštajni podaci ukazali da je vlada Bašara al Asada odgovorna za napad hemijskim oružjem u Dumi.

Britansko ministarstvo odbrane je navelo da početne indicije govore da su precizna upotreba oružja i detaljno planiranje kao rezultat dali uspešan napad.

Mej je dodala da su Britanija i njihovi saveznici koristili sva diplomatska sredstva da zaustave upotrebu hemijskog oružja, ali da su bili ometani više puta, citirajući ruski veto na nezavisnu istragu o napadu u Dumi u Savetu bezbednosti UN ove sedmice.

Ona je kazala da su Britanija i Zapad imali obavezu da odvrate Asada i druge od hemijskog oružja nakon napada u Dumi u kojem je poginulo oko 75 ljudi, uključujući decu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak