Beogradska filharmonija otvara "Nomus"

Novosti 13.04.2018 11:31
Beogradska filharmonija otvara "Nomus"


Najavljen 43. međunarodni festival umetničke muzike u Novom Sadu. Na predstojećim "Novosadskim muzičkim svečanostima" biće, u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu, priređeno 13 koncerataNOVI Sad će od 19. do 29. aprila biti domaćin 43. međunarodnom festivalu umetničke muzike, polularnom "Nomusu", na kojem će nastupiti ugledni umetnici i ansambali iz više od 20 zemalja sveta.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, na predstojećim "Novosadskim muzičkim svečanostima" biće, u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu, priređeno 13 konceratavelikih imena domaće i strane scene.

- Ovaj festival je jedna od najreprezentativnijih manifestacija našeg grada. "Nomus" godinama doprinosi kreiranju imidža Novog Sada kao mesta u kojem se dešavaju ekskluzivni kulturni događaji - istakao je na konferenciji za novinare Dalibor Rožić, član Gradskog veća.

On je naglasio da Muzička omladina Novog Sada svake godine uspeva da prijatno iznenadi koncepcijom programa koji je uvek inovativan i više nego aktuelan.

- Grad takve kvalitete visoko vrednuje i svesni smo značaja NOMUS-a i kada je reč o prestižnoj tituli Evropske prestonice kulture, koja nam je dodeljena za 2021. godinu.

Organizatori festivala izdvojili su nastup Beogradske filharmonije, pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, orkestra sa kojim će na otvaranju kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine.

A na zatvaranju "Nomusa" nastupiće svetska zvezda baroknog i klasičarskog repertoara, sopranistkinja Roberta Invernici i ansambl pod nazivom Akademija "Hermans" iz Italije.

- Uložilili smo veliki trud i siguran sam da će kritika i publika to prepoznati. Na naše zadovoljstvo NOMUS se širi i nekoliko koncerata u našoj produkciji biće upriličeno van Novog Sada, pre svega nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Beogradu, a mladi solisti iz Linhenštajna predstaviće se u Školi za muzičke talente u Ćupriji – kazao je Milan Radulović, glavni i odgovorni urednik festivala.

On je dodao da će ove godine umetnici koji učestvuju u programu dobiti na poklon autentičnu skulpturu koja simbolizuje povezivanje, a koju je kreirao vajar Miša Cvjetičanin.

Najavljeno je da će ovogodišnje izdanje festivala obogatiti i dva nešto drugačija, neklasična programa. Jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap sa Duom "Meduoteran", a drugi hrvatski ansambl udaraljki "Sudar Perkusion", s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak