Mini Karibi pod Svetom gorom

Novosti 13.04.2018 11:30
Mini Karibi pod Svetom gorom


Ostrvo Amuljani nadomak poluostrva Atos sve više privlači turiste iz naše zemlje. Beli pesak i tirkizno more. Odličan izbor i za izlet i za odmorMAJUŠNO ostrvo Amuljani pravi je biser za ljubitelje severa Grčke, koji ne vole gužvu i buku kao što je to često slučaj na prvom “prstu” Halkidikija - Kasandri, već čiste i tihe plaže.

Od Soluna je udaljeno 130 kilometara, a ušuškano je između Sitonije i Atosa i gleda na Svetu goru. Do ostrva se lako dolazi brodićem iz luke Tripiti. Odličan je i za izlet i za odmor.

Amuljani je malen, ima samo 600 stanovnika, koji se “baškare” na površini od četiri i po kilometra kvadratna. Tačnije, ovo je jedino naseljeno ostrvo Halkidikija, a do 1925. godine pripadalo je manastiru Vatoped, kada su ovde naseljeni Grci koje su proterali Turci iz Male Azije.

Zahvaljujući tome što je struja uvedena tek 1973. godine, ovo je danas jedna od najvećih tajni turizma na severu Grčke. Ima dve male luke, šarmantni glavni grad, mnogo zelenila, prekrasnu prirodu i fantastične plaže. Nema velikih betonskih hotela, masovnog turizma, kineskih radnji i industrijske hrane. Stanovnici su ljubazni, opušteni i uvek spremni da pomognu.

Na ovom ostrvu će uživati svi oni kojima je “preko glave” gužve u Pefkohoriju ili Haniotiju, oni koji prevashodno vole da u miru čitaju knjigu na plaži, kupaju se u kristalno čistoj vodi, šetaju, jedu ukusnu hranu i uveče popiju dobro vino. Tačnije, ovo je pravo mesto za hedoniste. Ostrvo je dobro i za porodični odmor, jer nema mnogo saobraćaja, a plaže su peščane sa plitkim ulazom u vodu.

Jedini gradić je glavna luka Amuljani, koji je izuzetno lep i živopisan. Na uzvišenju je crkva u koju redovno dolaze vernici. U gradu se nalaze svi potrebni sadržaji, poput prodavnica, restorana, kafea, pekara, parkića za decu, luna-

- parka... Amuljani ima i muzej sa lokalnim predmetima iz grčke tradicije.

Na Amuljaniju je dovoljno vila za izdavanje, studija i apartmana, a većina ima pogled na more. “Šetnja” kolima po ostrvu nije obavezna, jer postoji organizovan prevoz mini-busevima, ali i magarcima koji vuku prikolice!

Plaža Aliki je najpoznatija, prostrana je, a do nje dolazi i veliki broj brodića. Voda je čista, pesak je beo, sitan i prijatan, a jakog vetra gotovo da nema nikad. Ovu plažu mnogi nazivaju Karibi i u pravu su. U sredini plaže su ležaljke, a sa strane stene. U blizini je nekoliko barova, a može da se stigne kolima, brodićem ili pešice.

Poznata je i plaža Karagaci, koja se nalazi na severnoj strani, u uvali je, i oko nje se nalazi i naselje. Ovo je praktično divlja plaža, iako postoje kantina i ležaljke. Na njoj se nalazi betonski mol sa kojeg može da se skače u vodu.

Na drugoj strani ostrva su Agios Georgios i Megali Amos, do kojih se stiže zemljanim putem. Megali Amos je na samom rtu ostrva. More je čisto i lepo, sa pogledom na Svetu goru. Sveta Gora može da se poseti iz obližnje luke Uranopolis, poslednjem gradiću na “ovozemaljskom” delu poluostrva Atos.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak