Velika Britanija: Zeleno svetlo za napad na Siriju

Mondo 13.04.2018 08:59
Velika Britanija: Zeleno svetlo za napad na Siriju


Britanska vlada dala je premijerki Terezi Mej "zeleno svetlo" da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji, prenosi AP.Posle sednice koja je trajala više od dva sata, britanska vlada je podržala plan premijerke Mej da radi sa ta dva svoja saveznika na "koordinaciji međunarodnog odgovora".

Vlada, međutim, nije dala nagoveštaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije, navodi AP.

U saopštenju iz kancelarije premijerke navodi se da je kabinet "saglasan sa potrebom da se preduzme akcija da se olakša humanitarna nevolja i da Asadov režim odvrati od dalje upotrebe hemijskog oružja".

AP prenosi da su opozicioni poslanici tražili da se o eventualnoj vojnoj akciji glasa u parlamentu.

Premijerka nije u zakonskoj obavezi to da uradi, mada je tako nešto uobičajeno.

Mej je prethodno pozvala ministre da se vrate sa odmora kako bi se organizovao sastanak na temu odgovora Velike Britanije na ono što je britanski premijer nazvala "varvarskim napadom koji ne može da se ne ospori", misleći na navodni hemijski napad na islamističke pobunjenike u Siriji.

BBC je juče preneo da je Mejova spremna da dozvoli Britaniji da učestvuje u akciji koju će predvoditi SAD, bez prethodnog odobrenja od Parlamenta, i dodala da sve ukazuje na to da je sirijska vlada odgovorna za napad koji je izvršen u subotu, 7. aprila.

"Dejli telegraf" je preneo da je Mejova naredila da se britanske podmornice u Siriji pomere na domet projektila, kako bi bile spremne za napad.

Velika Britanija vrši vazdušne napade na Siriju iz vojne baze na Kipru, ali isključivo protiv meta koje su povezane sa terorističkom grupom Islamska država.

Ovoga puta britanski premijer neće pitati Parlament o napadu na Siriju, kao što je to urađeno 2013. godine. Razlog je jednostavan, velika je verovatnoća da bi predlog bio odbačen kao i tada, što je kasnije odvratilo i administraciju bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, od namere da izvrši takve napade.

Zapadu se žuri da preokrene ratnu sreću u Siriji, jer Islamska država je poražena a pobunjeničkim grupama koje godinama vojno i finansijski protiv Asadovog režima podržavaju SAD, Britanija i Francuska, ostala je samo jedna provincija koju kontrolišu.  

FRANCUSKA JOŠ ODLUČUJE, NEMCI REKLI "NAJN"

Francuski ministar spoljnih poslova, Žan-Iv le Drijan, rekao je danas da će Francuska u narednim danima odlučiti da li će vojno intervenisati zbog navodnog hemijskog napada u Siriji. Šef francuske diplomatije je novinarima u Rumuniji rekao da će predsednik Emanuel Makron odlučiti da li da se izvede udar zbog "nepoštovanja međunarodne konvencije protiv hemijskog oružja", što je za Francusku "crvena linija". Upitan o konsultacijama sa SAD, koje su takođe zapretile vojnom akcijom, le Drian je rekao da "Francuska samostalno donosi odluke".

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Nemačka neće učestvovati u mogućoj vojnoj akciji u Siriji, ali podržava slanje poruke da je upotreba hemijskog oružja neprihtvatljiva, javlja AP. Merkel je ukazala na značaj jedinstvenog stava o evenutalnom korišćenju hemijskog oružja, za šta Zapad optužuje snage sirijskog predsednika Bašara Asada.

Sećanje na Irak

Britanski podanici imaju loše iskustvo sa napadima svojih vojnih snaga na Bliskom istoku, jer je Ujedinjeno kraljevstvo uvučeno u rat protiv Sadama Huseina u kome je razoren Irak, a na osnovu, ispostavilo se lažnih, podataka o hemijskom oružju koje tadašnji premijer Toni Bler servirao javnosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak