Vučić danas sa Angelom Merkel

RTS 13.04.2018 08:44
Vučić danas sa Angelom Merkel


Na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednik Srbije boraviće u Berlinu. To je njihov 12. susret do sada, a drugi za mesec i po dana. Sa kancelarkom će imati radni ručak, a Kosovo i Metohija i odnosi Beograda i Prištine biće jedna od glavnih tema razgovora za koje je predsednik pre odlaska rekao da očekuje da neće biti laki.Iz Kabineta kancelarke Angele Merkel najavljeno je da će na dnevnom redu biti bilateralni odnosi, evropska i regionalna pitanja, kao i ekonomska saradnja.

Očekuje se da će u fokusu razgovora biti Kosovo i Metohija, pokretanje dijaloga Beograda i Prištine sa mrtve tačke, kao i sprovođenje Briselskog sporazuma.

Ovi učestali susreti predsednika Srbije i nemačke kancelarke su, prema oceni poznavaoca prilika, dokaz da između dvoje zvaničnika postoji kredibilan odnos poverenja i da je to dobar signal za evropsku budućnost Srbije.

U nastavku diplomatske ofanzive, Vučić će o rešavanju kosovskog problema razgovarati i sa drugim evropskim i svetskim liderima, a prva stanica je Nemačka kao najvažnija i najmoćnija zemlja EU.

Predsednik je, dan pred posetu Nemačkoj, izjavio da razgovori neće biti laki i dodao da stalno razmišlja o tome šta i na koji način da kaže kancelarki Merkel, a u cilju da se pozicija Srbije unekoliko popravi, poboljša.

"Ali oni su velika sila, mi smo mali, da li ću uspeti... ne znam", rekao je Vučić.

Svaki susret predsednik Vučić iskoristi da razgovara sa kancelarkom o novim nemačkim investicijama u Srbiji, te će se danas u Berlinu razgovarati i o ekonomskoj saradnji.

Nemačka je jedan od naših najvećih investitora i najznačajniji spoljno-trgovinski partner. Robna razmena je prošle godine iznosila 4,4 milijarde evra, a nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 44.000 ljudi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak