Stravična ispovest žrtve nasilja: Sekao me nožem pred decom, a dobio je kućni pritvor iz kog mi preti smrću

Blic 12.04.2018 12:01
Stravična ispovest žrtve nasilja: Sekao me nožem pred decom, a dobio je kućni pritvor iz kog mi preti smrću


U ispovesti za “Blic” Sanja S. (50) iz Pančeva, žrtva nasilja u porodici otkriva strahote koje preživljava“Nakon batina, pala je i krv, nevenčani suprug me je rezao nožem, maltretirao me pred decom, osakatio me, a sada me psihički teroriše. On je osuđen, a kao da je na slobodi, dok deca i ja živimo kao u pritvoru”, ovako u svojoj ispovesti za “Blic” priča Sanja S. (50) iz Pančeva, žrtva nasilja u porodici.

Naime, prema Sanjinim rečima, tokom marta 2016. godine Ivan K. ju je tokom noći u alkoholisanom stanju, nakon udaranja, 11 puta ubo po telu u porodičnoj kući dok su ležali u bračnom krevetu sa maloletnom decom.

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)


Nesrećnu ženu muž je 11 puta nožem pred decom sekao po telu i vratu,  tvrdeći da je bio pod dejstvom alkohola  
Nesrećnu ženu muž je 11 puta nožem pred decom sekao po telu i vratu, tvrdeći da je bio pod dejstvom alkohola

Ona je tada zadobila teške povrede, presečeni su joj i nervi na desnoj ruci, te joj se oduzela ruka. Nakon bolničkog lečenja, Sanja sa sinom (11) i ćerkom (16) odlazi u Sigurnu kuću, a na nagovor advokata vraća se u dom nasilnika.

- Tortura se po povratku nastavila, mira više nije bilo. Njemu su samo alkohol, kocka i društvo bili bitni. U aprilu 2017. godine Ivan me je tokom noći udario drškom noža u čelo, a dok sam spavala, napravio mi je rezove na vratu i licu. Kako me je probudio udarac, dohvatila sam suzavac, istrčala napolje u pidžami i pozvala policiju. Ćerka je tada policajcima predala nož, koji se kasnije u postupku protiv Ivana nigde ne spominje. On je dobio 10 meseci kućnog pritvora bez nanogice, već ga proveravaju preko fiksnog telefona, ali nastavlja da me maltretira - priča tužnim glasom Sanja.

Po odlasku iz kuće, Sanja iznajmljuje stan, ali stanodavci, plašeći se nasilnika, čim saznaju ko je ona, daju joj rok iseljenja.

- Selim se na mesec dana, čim se raspakujem, ubrzo moram da se selim. Ako kažem ljudima da sam žrtva nasilja, neće da mi izdaju stan pa zato to prećutim. Ali saznaju i onda me izbace. To posebno pravi problem deci. Ćerka živi sa mnom, a sin je sa ocem. On mu nije dozvoljavao da me viđa, dete nije dolazilo tri meseca i sada je sud odredio da me posećuje vikendom. Socijalni radnici me krive što se stalno selim, kažu da to nije dobro za dete, a ne shvataju da se selim zato što moram i nemam gde, a ne zato što hoću. Tražila sam da mi pomognu, da mi pronađu neko mesto gde ćemo da se skućimo, ali nisu uspeli, kažu ništa od toga. Odbrojavam dane kada ću da vidim sina, a opet moram da se selim i nemam ideju gde da idem - objašnjava naša sagovornica.

Stravična ispovest žrtve nasilja: Sekao me nožem pred decom, a dobio je kućni pritvor iz kog mi preti smrću

Psihičku torturu kroz koju prolazi Sanja dodatno otežavaju finansijski problemi.

- Zaposlena sam kao spremačica u jednoj predškolskoj ustanovi, ali sam na bolovanju već mesecima. Od socijalnog primam samo 10.000 dinara. Od tog novca treba i da živimo, plaćam stan, hranu i sve što treba za ćerku. Pisala sam premijerki i gradonačelniku Pančeva, ali niko mi ne pomaže - drhtavim glasom objašnjava Sanja.

Pakla kroz koji je prošla Sanja se nerado priseća, ali muka je tera da o njemu priča.

- On i dalje preti preko dece, kaže da će me ubiti. Pritvor mu ističe u junu, tako da strahujem šta može da se dogodi. Deca su pod stresom, ona su gledala sve - kaže Sanja.

Psihičko nasilje opasno koliko i fizičko

Dr psiholoških nauka Gordana Nikić objašnjava da dok je fizičko nasilje odmah prepoznatljivo, emocionalno je teže ustanoviti.

- Kod fizičkog nasilja nema dileme, ono se lako prepoznaje i važno je da se na vreme prijavi. Kod emocionalnog nasilja kada je u pitanju partnerski odnos, nasilnici imaju neku vrstu pokušaja kontrole nad životom druge osobe. Drugi vid prepoznavanja je emocionalna hladnoća, nasilnici po pravilu imaju drugačiji emocionalni sklop od nas. Moralno su vrlo diskutabilni, to su ljudi koji će uraditi sve za svoju dobrobit - objašnjava Nikićeva.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak