Srušio se vojni avion kod Kovačice, jedan pilot poginuo

N1 info 11.04.2018 11:53
Srušio se vojni avion kod Kovačice, jedan pilot poginuo


Školsko-borbeni avion "Super galeb G-4", Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se danas oko 9.50 časova u rejonu opštine Kovačica, a prema prvim saznanjima dvojica pilota su se katapultirala, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Jedan pilot je poginuo, a drugi je u teškom stanju, javljaju beogradski mediji.Vojni avion “Super galeb G-4“ srušio se kod Kovačice, u blizini Pančeva. Jedan pilot Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije poginuo je u nesreći, dok je drugi prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, potvrdilo je Ministarstvo odbrane.

Školsko-borbeni avion "Super galeb G-4“, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, kojim su upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, srušio se danas oko 9.50 časova u rejonu opštine Kovačica, navelo je Ministartsvo odbrane koje je potvrdilo da je jedan pilot poginuo, a da je drugi pilot u svesnom stanju prebačen i zbrinut na VMA.

Avionom su upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na lice mesta je upućena ekipa Službe traganja i spasavanja RV i PVO.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković su na VMA.

Treći Super galeb izgubljen u poslednjih deset godina

Školsko-borbeni avion Supergaleb G-4 je treći avion tog tipa koji je izgubljen u udesima u poslednih deset godina.Prvi Supergaleb koji se srušio od osamostaljenja Srbije bio je G-4 evidencinskoj broja 23736. U nesreći koja se dogodila 24. septembra 2008. godine poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica uvežbavao tačku za nastup na aeromitingu.

Drugi gubitak dogodio se 7. aprila 2017. godine kada su kod sela Slatina kod Šapca poginuli potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović. 

Na trenažnom letu tada je izgubljen G-4 evidencijskog broja 23625.

RV i PVO raspolaže sa nešto više od 20 aviona G-4 od čega je jedan u varijanti tegljača meta N-62T, jedan prototip verzije G-4M a dva Super Galeba su razoružana.

Avioni su proizvedeni u periodu od 1980. do 1991.

Poslednji serijski proizvedeni jugoslovenski avion

Školsko-borbeni mlazni avion Supergaleb G-4 poslednji je serijski proizvodeni avion jugoslovenske avio industrije a u naoružanju je od 1984. godine.

Za jugoslovensko vazduhoplovstvo proizvedeno je ukupno 85 aviona G-4.

Supergaleb je razvijen u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu da zameni stariji Galeb G-2 a prvi prototip aviona poleteo je 18. jula 1978. godine.

Serijska proizvodnja počela je 1983. godine a uvodjenje u operativnu upotrebu počelo je naredne godine.

Avion se pokreće britanskim motorom Rols-rojs vajper i razvija maksimalnu brzinu od 910 kilometara na sat. Od naoružanja nosi dvocevni top GŠ-23, kalibra 23 milimetara, i nešto manje od dve tone bombi i raketa.

U Vojsci Srbije G-4 se koristi u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili u Batajnici, 241. lovačko-bombarderskoj eskadrili u Kraljevu i u Sektoru za letna ispitivanja.

Šest aviona G-4 Supergaleb kupila je početkom 1990-ih godina tadašnja Burma, a ti avioni su korišćeni u Ratnom vazduhoplovstvu Republike Srpske i u Crnoj Gori.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak