Treći dan Vaskrsa: Vaskršnji utorak

Kurir 10.04.2018 10:30
Treći dan Vaskrsa: Vaskršnji utorak


Svetli ili Vaskršnji utorak je drugi dan posle Vaskrsa, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima Pravoslavnih vernika.U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. U središnoj Šumadiji se, pak, praznuju tri vodena utorka.   
 
To su, osim današnjeg, utorak po Đurđevdanu i utorak po Trojicama. Sva tri utorka, u jeku prolećnih radova u polju, posvećena su vodi, odnosno praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva. Po verovanju u Gruži, na vodeni utorak nije valjalo ništa raditi (prati, šiti, krpiti, ukrašavati) na muškoj odeći, pogotovu budućih vojnika.   
 
Ponegde se u selima održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.   
 
Ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. Dobro je ići u posetu ili krenuti na put. Tokom svih Uskršnjih dana važi pravilo da se radost deli sa svima, kada se treba okupiti sa porodicom i najbližima.   
 
U ponedeljak je inače počela bela nedelja, sedmica u kojoj se ne posti. Slave koje "padaju" u sredu i petak tokom ove sedmice nisu posne.
 
  

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak