Šešelj: Prespavaću hašku presudu

Mondo 10.04.2018 10:24
Šešelj: Prespavaću hašku presudu


Lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju trebalo bi sutra da Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu izrekne drugostepenu presudu.Žalbeno veće će izreći presudu u 14.00 časova, saopšteno je na sajtu Mehanizma.

Sudsko veće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovečnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Sudsko veće, kojim predsedava sudija Teodor Meron, može da prihvati predlog tužilaštva, da odredi drugačiju kaznu ili potvrdi prvobitnu oslobađajuću presudu da nije kriv.

Šešelj je rekao za "Večernje novosti" da će ovo izricanje drugostepene presude prespavati.

Sudija Antoneti, koji je izrekao oslobađajuću presudu, u obrazloženju je rekao da je tužilaštvo "traljavo i neubjedljivo" odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su imali mnoge omaške i izmišljanja.

On je rekao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namenjeni podizanju morala vojnika, ali da reči ne ubijaju.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je posle 11 i po godina provedenih u pritvoru, u novembru 2014. godine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak