Pet godina od masakra u Velikoj Ivanči!

Alo 09.04.2018 16:16
Pet godina od masakra u Velikoj Ivanči!


Prošlo je pet godina od masakra u Velikoj Ivanči! Život je izgubilo 13 ljudi, šest žena, šest muškaraca i dvogodišnji David! Pet godina se meštani sela nadomak Beograda pitaju šta je navelo Ljubišu Bogdanovića (60) da mecima iz pištolja hladnokrvno unesreći svoju i još nekoliko porodica.Pred zoru, Ljubiša Bogdanović je najpre ubio svog sina Branka i majku Dobrilu, a zatim je započeo krvavi pir po okolnim kućama. Među ubijenima su njegove komšije, ali i rođaci. Od tog dana, porodice Bogdanović, Stekić, Despotović, Mijailović i Ješić zavijene su u crno, a pet godina kasnije taj kraj sela je gotovo opusteo. Bogdanović je posle krvavog pira pucao sebi u glavu, nakon čega je preminuo. Meštani sela se od 9. aprila 2013. neprestano pitaju: „Zašto je Ljubiša to uradio?“

- I dan-danas se pitamo zašto je Ljubiša to uradio? Kako se ne bismo pitali, kada je pobio pola sela! Nije samo selo bilo u šoku već i cela Srbija! Ubio je čak i dvogodišnjeg dečaka, koji je godište moje unuke. On bi sada napunio sedam godina i krenuo bi u prvi razred. Strašno je to! Prošlo je pet godina, ljudi nastavljaju svoj život, sve ide svojim tokom, ali bol ostaje! Despotovića više nema, ali ih često pominjemo! - ispričala je za „Alo!“ Mira Jovanović iz Velike Ivanče, rođaka porodice Despotović u kojoj je pobijeno njih petoro, među kojima i mali David.

Meštanka sela koja je išla u školu sa pomahnitalim ubicom kaže da je on oduvek bio čudan. U prisećanju na masakr, rekla nam je „da je znala da je reč o Ljubiši, čim je videla inicijale u medijima“.

- Ljubiša je išao sa mnom u školu. Oduvek je bio nekako tunjav i povučen. Nikada nije bio za društvo i nije mnogo komunicirao. Kasnije je bio domaćin. Bio je imućan, ali je ostao čudan. Njegova deca su išla sa mojom u školu i družila se. Sećam se i dan-danas dana kada se dogodila tragedija. Čim sam u medijima videla inicijale Lj. B., nekako sam odmah znala da je to on! - priča jedna od meštanki koja živi nedaleko od Ljubišine kuće, ali je želela da ostane anonimna, kako je rekla, iz bezbednosnih razloga.

Meštanin sa drugog kraja Velike Ivanče kaže da je tragedija u njihovom selu doprinela tome da se umiranje sela ubrza, a kuće žrtava se urušavaju.

- Taj kraj Velike Ivanče je gotovo prazan! Tragedija je samo potpomogla da selo bukvalno odumre. U Velikoj Ivanči se i inače četiri puta više umire nego što se rađa, a otkako se dogodila tragedija, taj proces se ubrzao! - ispričao je za naš list jedan od meštana sela Velika Ivanča koji je želeo da ostane anoniman.

Podsetimo, Ljubiša je najpre u svojoj kući usmrtio majku Dobrilu (83) i sina Branka (42). Nakon toga je uleteo u kuću Despotovića, gde je usmrtio pet članova porodice, Mikaila (61) i njegovu suprugu Milenu (61), njihovog unuka Gorana (23) i njegovu suprugu Jovanu. Stradao je i njihov sin dvogodišnji David. Nakon toga je usmrtio majku i sina, Ljubinku (64) i Miloša (48) Ješića, kao i bračni par Velimira (68) i Olgu Mijailović (69). Među ubijenima su i Danica (78) i Dragana Stekić (50).

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak