Nos curka, nije alergija niti nazeb. Šta je onda?

Mondo 08.04.2018 18:41
Nos curka, nije alergija niti nazeb. Šta je onda?


Približno četvrtina hroničnih rinitisa nije uzrokovana alergijama. Evo kako da znate da li imate alergijski rinitis ili ne, i koji je najbolji način da se lečite.Kada vam nos curi, a alergije su isključene kao uzrok, reč je o nealergijskom rinitisu koji osim sekreta iz nosa, može da podrazumeva i kijanje i otežano disanje.

Duga lista mogućih okidača za ovu boljku, a uključene su infekciju, nagle promene temperature, dim cigarete, hemijska isparenja, alkohol, stres i hormonska neravnoteža (često usled puberteta, trudnoće, hormonalne terapije)

Čak i starenje može biti uzrok, a i neki lekovi takođe mogu biti krivci za curenje iz nosa, i to beta-blokatori najčešće.

Očigledno, eliminisanje osnovnog uzroka je najbolji način da se oslobodite ovog problema.

Međutim više od polovine osoba koje pate od curenja iz nosa ne znaju uzrok. Nedavna studija objavljena u časopisu "Alergije i kliničke imunologije" pokazala je da mnogi od ovih bolesnika mogu da reše svoj problem upotrebom kapi za nos koje sadrže kapsaicin.

Da, to je ono što se nalazo i u ljutim paprikama, a primećeno je da pomaže još kada su pacijenti iz Severne Amerike ili Evrope migrirali u Indiju, i počeli da jedu začinjenu hranu. Pirmetili su da ublažavanje ili potuno eliminisanje curenja iz nosa.

Osim toga, pomažu i neki drugi farmaceutski nazalni sprejevi, ali nemojte ih kupovati pre nego što se posavetujete sa svoji lekarima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak