Tutnje vozovi preko Žeželjevog mosta

Mondo 08.04.2018 07:44
Tutnje vozovi preko Žeželjevog mosta


Preko novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, prvi put od kada je stari srušen 1999. u NATO bombardovanju, danas je krenuo redovni saobraćajTeretni voz pod brojem 441031 prešao je preko novog mosta u Novom Sadu u smeru ka Beogradu oko podne, a nešto kasnije u suprotnom pravcu prošla je još jedna teretna kompozicija.

Uskoro se očekuje i da putnički vozovi prelaze preko tog zdanja.

Pre tri dana završena su testiranja novog Drumsko - železničkog mosta, a glavni projektant tog zdanja Aleksandar Bojović kazao je za Tanjug da je most perfektan.

"U jednom momentu se našlo 3.300 tona na njemu, mnogobrojni uređaji su zabeležili ponašanje mosta i možemo da konstatujemo da je čitav posao jednostavno savršeno urađen. Svi nagibi se u milimetar poklapaju sa pretpostavkama, kao i sve ostale sile i naponi, nakon što je preko mosta prešlo i na njemu se zadržalo na desetine kamiona i vagona", kazao je Bojović tada.

Početak drumskog saobraćaja preko tog mosta očekuje se tokom juna meseca.

Vrednost izgradnje Žeželjevog mosta je 54,74 miliona evra, a od toga, 25,37 miliona evra iznosi donacija Evropske unije, 25 miliona evra uložili su Vojvodina i Grad Novi Sad, a još 4,37 miliona evra uloženo je iz republičkog budžeta.

Žeželjev most srušen je 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju.

Radovi na obnovi započeli su još aprila 2012, ali je tek uključivanjem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u projekat 2014. pojačana koordinacija među učesnicima u projektu i rešeni svi finansijski, organizacioni i tehnički problemi koji su usporavali završetak radova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak