Google bi mogao da vam blokira aplikacije zbog jedne sitnice

Radio 021 06.04.2018 23:16
Google bi mogao da vam blokira aplikacije zbog jedne sitnice


Da li ste ikada primetili da izgled vašeg i prijateljevog Androida nije baš sasvim identičan, iako koristite istu verziju?To je zbog toga što svaki proizvođač mobilnih uređaja može da ga prilagodi, pošto se radi o projektu otvorenog izvornog koda. Bilo koji programer može da ga uređuje, ​​i da napravi sopstvene prilagođene ROM-ove.
 
Nažalost, takva praksa dovela je do nezakonite distribucije Googleovih aplikacija, pa je ta kompanija počela da blokira neovlašćene uređaje.
 
Google zarađuje licenciranjem svojih aplikacija, kao što su Gmail, Google maps, Google Play i Google Play Store drugim proizvođačima, dopuštajući im da ih unapred instaliraju na svoje uređaje, ali pod uslovom da zadovolje stroge zahteve kompatibilnosti.
 
Međutim, izgleda da se aplikacije često distribuiraju ilegalno na veb-lokacijama trećih strana i to Google želi da zaustavi.
 
Kada korisnik pokuša da se prijavi u jednu od njihovih aplikacija na neovlašćenom uređaju, od sada će mu se na ekranu prikazati obaveštenje da uređaj vrate prodavcu ili se registruju preko njihove usluge, ako već imaju prilagođeni ROM.
 
Registraciju je moguće sprovesti povezivanjem uređaja sa Google nalogom, prijavom i unosom Android ID-a. On se sastoji od niza znakova koji su dobijeni generisanjem, svaki put kada izvršite resetovanje uređaja na fabrička podešavanja.
 
To može da se uradi i do 100 puta, što bi većini ljudi trebalo da bude dovoljno, a može i da predstavlja prepreku zlonamernim programerima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak