Mali stan - veliki izazov

Novosti 06.04.2018 09:40
Mali stan - veliki izazov


U malom stanu potrebno je pronaći pravi balans između funkcionalnosti i estetike koja ne mora da pati zbog manjka prostoraKAKO od malog stana napraviti lep prostor - večita je tema za enterijeriste. Ono što je za nekog prepreka, za drugog je izazov. U malom stanu potrebno je pronaći pravi balans između funkcionalnosti i estetike koja ne mora da pati zbog manjka prostora. Dekorateri savetuju da se držite svetlijih, neutralnih tonova, jer tamnije nijanse vizuelno smanjuju prostor. Kako stan ne bi bio dosadan, izaberite dve dominantne svetlije boje i jednu tamniju u kojoj ćete birati detalje.

Odvojene celine - Prva ideja u uređenju malog stana bio bi otvoren koncept, ali on može biti mač sa dve oštrice jer tokom vremena manjak definisanosti prostora može dovesti do neurednog izgleda. Zato, odvojite deo za ručavanje od dnevne sobe, radnu celinu od one za spavanje. Kao graničnik mogu da posluže biljke, nameštaj, tepih.

Nameštaj - Dodajte obline prostoru, opredelite se za zaobljen nameštaj, okrugli sto, tepih koji nije pravougaonog oblika ili ako jeste, neka barem na sebi ima tačke i kružne i spiralne elemente. U malom prostoru se računa svaki santimetar, pa kupite nameštaj sa višestrukom funkcijom, na primer krevet na razvlačenje ili onaj koji će imati sanduk za odlaganje posteljine, manji trpezarijski sto koji se po potrebi može produžiti. Slojevitost je takođe važna jer daje dubinu prostoru, igrajte se materijalima i šarama, na primer, ako je trosed bež ili neutralan, izaberite jastučiće sa jarkim šarama.

Odlaganje - Mali prostor često deluje neuredno. Naučite da razmišljate "vertikalno", pa ako pravite novu kuhinju, slobodno se opredelite za visoke kuhinjske delove jer na vrh možete stavljati stvari koje ne koristite svakodnevno, a ipak su vam potrebne. Kupite nekoliko kutija, pa ih stavite na frižider i u njih rasporedite kuhinjske uređaje. Isto važi i za dečje igračke, kao i za sitnice koje ne znate gde biste stavili.

Novi pogled - Probajte da stan posmatrate novim očima, kao da ga prvi put vidite, sagledajte mrtve uglove koji nisu dovoljno iskorišćeni, pozovite kolege koji nikad nisu bili kod vas i saslušajte njihove utiske o prostoru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak