Da su mi one godine, a ova pamet

Novosti 06.04.2018 08:16
Da su mi one godine, a ova pamet


Kako starimo i stičemo iskustva, čini nam se da bismo sve drugačije uradili ako bismo dobili priliku da počnemo iz početka. Stručnjaci daju savete kako da smanjimo mogućnost kasnijeg kajanjaDa su mi one godine, a ova pamet - često kažemo sebi kako starimo i prikupljamo iskustva iz različitih životnih oblasti. Čini nam se da bismo sve drugačije uradili ako bismo dobili priliku da počnemo iz početka. Evo nekoliko saveta koje su na osnovu istraživanja skupili naučnici, za koje se pretpostavlja da bi stariji voleli da su ih čuli kad su bili mlađi.

Prihvatanje promena - Život je ciklus i promene su neminovne, pa ih je bolje prigrliti nego patiti za starim stanjem stvari. Fleksibilnost je jedna od najvažnijih stvari u životu, tvrde oni koji su na njegovom zalasku, jer se retko šta događa onako kako smo zamislili.

Ne postoji savršen trenutak - Dok smo mladi, čekamo da se sklope kockice da bismo uplovili u brak, kupili stan, otišli na putovanje. Život je, zapravo, ono što se događa dok čekamo pravi trenutak, pa stariji upozoravaju da više rizikujemo, da koristimo svaki momenat za uživanje i da razgraničimo bitne od nebitnih stvari.

Budite što samostalniji - Mnogi ljudi posle odrastanja u primarnoj porodici počnu da stanuju sa cimerima, pa sa partnerom. Stariji savetuju da bi bilo dobro da bar neki deo života provedemo sami jer ćemo se tako bolje sagledati i postati samostalniji. Tako ćemo biti bolji prijatelji, partneri, roditelji.

Tražite pomoć - Žene često upadnu u zamku da sve rade same i tako postanu umorne i nezadovoljne. Važno je da prihvate da nisu savršene, niti manje vredne ako nešto ne mogu. Žrtvovanje za bližnje u mladosti, u starosti može da se pretvori u bes. Zato je važno da naučimo da kažemo "ne" i zatražimo pomoć kad nam je potrebna.

Značaj sećanja - Život podrazumeva i smrt bliskih osoba, a stariji kažu da se sa tim lakše nosimo ako su nam sećanja na one koji nisu sa nama i dalje živa. Uglavnom imamo fotografije, ali vremenom zaboravljamo glas najdražih. Zato savetuju da ih na vreme "intervjuišemo", snimimo kako pričaju o svom životu, zapažanjima, željama, (ne)ostvarenim snovima jer ćemo to rado slušati kad ih više ne bude.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak