Teške reči na sastanku Vučića i Mičela: Amerika steže obruč

Novosti 06.04.2018 12:00
Teške reči na sastanku Vučića i Mičela: Amerika steže obruč


Mesec dana posle posete Vesa Mičela, još jedan zvaničnik SAD, Metju Palmer, boravio u Srbiji. Razgovor sa Vučićem protekao je u neprijatnom tonu, razmenjene teške reči o KiMNESTRPLjIVOST prištinskih saveznika, predvođenih Vašingtonom, da zaokruže projekat kosovske nezavisnosti sve je veća, a samim tim sve su otvoreniji i pritisci na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. To pokazuje i da su u nepunih mesec dana Beograd "pohodile" dve perjanice administracije Donalda Trampa zadužene za ovaj region, s ciljem da našim vlastima predoče tvrde pozicije SAD kada je reč o KiM.

Posle ogoljenog nastupa zamenika državnog sekretara Vesa Mičela, koji je sredinom marta usred Beograda zazvečao oružjem "kosovske vojske", tražeći njeno formiranje, u četvrtak je sastanke sa srpskim državnim vrhom imao još jedan visoki vašingtonski diplomata.

Sa očiglednom namerom da se srpski državni vrh drži pod stalnom tenzijom, Metju Palmer, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, prema našim informacijama, imao je zadatak da Beogradu pošalje sličnu poruku kao i njegov prethodnik - da je Zajednica srpskih opština najviše što Srbija može da dobije na KiM.

Kako saznajemo, razgovor Palmera i predsednika Vučića protekao je u neprijatnom tonu, razmenjene su oštre reči, a šef srpske države nije se ustezao da otvoreno iznese čvrste pozicije Srbije kad je reč o KiM. Prema saznanjima "Novosti", Palmer je pomenuo i čvrste veze između Beograda i Banjaluke.

- I pored neslaganja u stavovima o KiM, u otvorenom razgovoru, predsednik Vučić i Palmer saglasili su se da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu - saopšteno je iz Predsedništva, posle susreta Vučića i Palmera.

Vašington podržava osnivanje "vojske Kosova"

Teške reči na sastanku Vučića i Mičela: Amerika steže obruč

Dvojica sagovornika saglasili su se da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kad je reč o nastojanjima da postane punopravna članica EU. Američki zvaničnik je istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje Uniji. Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Predsednik Vučić i Palmer saglasili su se da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja.

Vašingtonski diplomata sreo se i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, sa kojom je imao verbalni okršaj oko kosovskog pitanja na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu, nedavno održanog u Londonu.

Premijerka Brnabić i sada je sagovorniku izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i napada na srpske zvaničnike, civile i novinare od strane prištinske policije. Ona je takođe istakla da Srbija od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga.

O dramatičnim dešavanjima na severu KiM i upadu i nasilju ROSU u Kosovskoj Mitrovici, Palmera je u četvrtak iz prve ruke obavestio i Marko Đurić. Oni su se saglasili da nesporazume treba rešavati dijalogom i da provokacije nisu u funkciji regionalne stabilnosti.

Metju Palmer i Aleksandar Vučić

Teške reči na sastanku Vučića i Mičela: Amerika steže obruč

MAKRON STIŽE U NAREDNIM MESECIMA

O REŠAVANjU kosovskog problema i poslednjim dešavanjima na severu KiM predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u četvrtak i sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem. Na sastanku je ocenjeno da će predstojeća poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji, do koje bi trebalo da dođe u narednim mesecima, biti prilika za dalji napredak odnosa. Vučić je ukazao da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a da Priština nije ništa preduzela da formira ZSO.

BEZ SUSRETA SA OPOZICIJOM

ZA razliku od svog prethodnika Vesa Mičela, koji se tokom posete Beogradu sastao i sa liderima opozicije, Metju Palmer razgovarao je samo sa predstavnicima državnih institucija. Kako nam je nezvanično rečeno, zbog kratkog vremena planiranog za posetu, u agendu nisu uvršćeni sastanci sa opozicijom.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak