EU: Prištini rok od četiri meseca za ZSO

Mondo 05.04.2018 21:51
EU: Prištini rok od četiri meseca za ZSO


Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta - četiri meseca."Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskomvećinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca", piše u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj "dugo očekivini korak" omogućava početak primene dogovora o Zajednici sroskih opština, što je , obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EU i uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

"EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove , kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta", zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da "Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja".

Ona je dodala da nesporazumi između Beogrda moraju biti rešeni "u miru i kroz dijalog".

Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo "vrhunski prioritet" da radi u skladu sa zaključenim dogovorom o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak