Zamrznuti konflikt na Kosovu: Ko dobija, a ko gubi?

N1 info, Maja Nikolić 01.04.2018 23:49
Zamrznuti konflikt na Kosovu: Ko dobija, a ko gubi?


Dva su rešenja za problem Kosova - da se pregovori s Prištinom nastave ili da sve ostane na "statusu quo". I dok se predsednik Aleksandar Vučić protivi zamrznutom konfliktu, njegovi politički protivnici protive se svemu što predloži.Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da Srbija nema plan B i da iz pregovora neće dobiti ništa, dok predsednik pokreta Dveri Boško Obradović veruje da je najpametnije da se Briselski pregovori prekinu.
 
Analitičari dobro upućeni u situaciju tvrde da prekid pregovora nije opcija ni za jedu stranu - ni za Srbe, ni za Albance, ali pre svega ne za zapadne sile.
 
Ruka ljudima koje Srbija smatra predstavnicima "lažne države Kosovo" ili zamrznuti konflikt? Većini koja bi da konflikt ostane zamrznut ne pripada predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, sam napominje, protiv toga.
 
Da se prekidom pregovora između Beograda i Prištine gubi, i to na dugi rok, saglasan je i sagovornik N1, dopisnik Bete Dragan Blagojević koji godinama izveštava iz Brisela. Niko, kaže, ne želi nove sukobe na Balkanu.
 
“A drugo, to jednostavno ne može opstati jer se i međunarodnoj zajednici, pogotovo Amerikancima i Nemcima koji su glavni i koji odlučuju, ipak žuri, oni neće da dopuste da se to sad razvlači. Pitanje zamrznutog konflikta je nešto što je bespredmetno. Gube svi”, upozorava Blagojević.
 
Da ne bi svi izgubili, svako bi, kaže naš sagovornik, morao nešto da dobije.
Srbija neće dobiti ništa - uveren je Vuk Jeremić. Baš njega, između ostalog, predsednik Vučić i smatra odgovornim jer, kaže, danas plaćamo cenu za katastrofalnu odluku tadašnjeg ministra spoljnih poslova Jeremića da za legalnos kosovske nezavisnosti pita Međunarodni sud pravde koji se 2010. izjasnio da međunarodno pravo nije prekršeno.
 
Jeremić, međutim, odgovara da je greška napravljena mnogo ranije, 1998. i 1999. kada je tadašnja politika današnje vlasti dovela do toga da na Srbiju padnu bombe. Odluka suda, tvrdi, vratila je Albance za pregovarački sto.
 
“Problem je u tom što su u stolice predviđene za srpsku delegaciju pregovarača seli ljudi koji očigledno nisu imali ni dovoljno znanja, a ni prave namere u tim pregovorima”, smatra Jeremić.
 
Tvrdi da je sada na pomolu fijasko Vladine politike u kom će biti prinuđeni da Kosovu daju stolicu u Ujedinjenim nacijama.
 
“Ukoliko se desi da ova vlast isporuči kosovsku nezavisnost, bojim se da ćemo doći u situaciju da će samo preći na sledeću tačku - a to je Republika Srpska”, očekuje predsednik Narodne stranke.
Lider pokreta Dveri predlaže kontramere. Prekid Brisleskih pregovora i vraćanje na rezoluciju 1244.
 
“Mi nismo za rat, mi smo za razgovore, ali u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija gde imamo saveznike u Rusiji i u Kini, a ne u Briselu gde snage Euleksa i Kfora ćute kada neko hapsi visokog funkcionera Vlade Srbije i dozvoljavaju divaljnje šiptarskih terorističkih specijalnih jedinica. Da li je to objektivna međunarodna zajednica, da li su to naši zapadni prijatelji? Ne”, ističe Obradović.
 
Pravno-obavezujući sporazum, po Dverima, nije opcija. Novinari koji prate pregovore kažu ipak jeste i ključ je stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
 
Zato se, kaže Dragan Blagojević, sve više govori o tome da bi Srbija mogla da pristane na to da Kosovo, po ugledu na Palestinu, dobije, ne članstvo, već status posmatrača u UN.
 
“To bi značilo da oni mogu da prisustvuju tamo i čak učestvuju u raspravama, ali nikakvog prava na odlučivanje nemaju. A o statusu posmatrača odlučuje Generalna skupština UN, a ne Savet bezbednosti”, objašnjava dopisnik Bete iz Brisela.
 
Zauzvrat, morala bi, veruje Blagojević, brzo da se forimira Zajednica srpskih opština, da se Srbima na Kosovu vrati imovina i da im se omogući povratak.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak