Nije svaka kijavica posledica alergije

Novosti 01.04.2018 23:13
Nije svaka kijavica posledica alergije


Svrab i curenje iz nosa nisu uvek izazvani prehladom i virusnim infekcijama. Nealergijski rinitis bi trebalo obavezno lečiti, a terapija je slična kao i za alergijskiKIJANjE, curenje nosa i svrab nisu posledica samo alergije. Ovo stanje uzrokuju osim virusa i bakterija i jaki mirisi, promena temperature, pojedini lekovi pa čak i trudnoća. Reč je o nealergijskom rinitisu koji bi, takođe, trebalo lečiti jer osim pomenutih simptoma otežava i disanje, a naročito teško ga podnose pacijenti koji osim osetljive sluzokože nosa imaju i devijaciju nosne pregrade.

Profesor dr Dušan Milisavljević, otorinolaringolog Kliničkog centra, Niš kaže da razlog upale sluznice nosa ili rinitis lekar brzo utvrdi na osnovu pregleda:

- Da bi se isključi oalergijski rinitis, osim negativnih podataka o alergijama, pacijenti moraju da imaju i negativne kožne alergijske probe i negativne testove iz krvi na specifične IgE - priča profesor Milisavljević. - Tako lekar zna da nije reč o alergiji. Osim toga kod alergijskog rinitisa sluzokoža je beličasto prebojena i uvećane su nosne školjke, sekrecija iz nosa je bistra. U slučaju pojave bakterija prisutna je žuto ili zelenkasto prebojena sekrecija, dok je kod virusa sluzokoža nosa nadražena i sekrecija je bistra.

Inače, zapaljenje sluzokože nosa ili rinitis, osim što može da bude alergijske i nealergijske prirode, može da nastane i usled poremećaja krvnih sudova, takozvani vazomotorni rinitis. Zajedničko za sva tri stanja je upala sluzokože nosa usled čega nastaju otežano disanje, preosetljivost i obilna sekrecija. Za razliku od alergijskog rinitisa čiji su simptomi kijanje i svrab očiju, kod nealergijskog rinitisa oni nisu klasična manifestacija.

Nealergijski rinitis naručito je prisutan u trudnoći, a trudnice se često uplaše misleći da su prehlađene.

- Zbog pojačanog lučenja hormona estrogena u trudnoći dolazi do većeg nakupljanja hijaluronske kiseline u nazalnom tkivu - objašnjava profesor Milisavljević. - Rezultat toga je pojava otoka sluznice, otežanog disanja i curenja nosa što se često dovodi u vezu sa prehladom iako nije prisutna temperatura.

Kapi za otpušavanje nosa, tablete za kontracepciju, pojedni kardiološki lekovi, među kojima je i aspirin, takođe, mogu da budu uzrok kijanja, zapušenosti i curenja nosa.

Kada kijanje izazivaju jaki mirisi, duvanski dim, izduvni gasovi, promene spoljne temeparture dijagnoza je rinitis nepoznatog porekla ili vazomotorni rinitis.

- Nealergijski rinitisi leče se vrlo slično kao i alergijski - kaže profesor Milisavljević. - Najbolji efekat se postiže upotrebom kortiko sprejova, ali i lekova koji olakšavaju disanje, po potrebi i lekovi iz grupe antiholinergika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak