Vučić i Tači vs Srbi i Albanci

Danas, Snežana Čongradin 31.03.2018 23:06
Vučić i Tači vs Srbi i Albanci


Nije smešno, opasno je.duboko je ponižavajuće koliko je nasilje političke elite nad građanima na ovim prostorima normalizovano i prihvatljivo. Oni koji ga jasno prepoznaju, smeju se, ravnodušni su, u najizraženijoj reakciji – blago klimaju glavom u neverici. Dok oni koji ga ne prepoznaju, jedva čekaju povod da krenu za tim monstrumima, političkim vođama, i padnu za njih, daju im život, prepišu sudbinu da rade sa njom šta im je volja. A volja im je zlurada, preteća i uvek usmerena kao opasnost za goli život i osnovnu egzistenciju običnih, siromašnih i obespravljenih ljudi, koje posmatraju i odnose se prema njima kao prema masama, slepim i glupim, spremnim da umru i skapaju od teškog rada i gladi za njih.

NJihova politička delatnost iscrpljuje se u kriminalnim aktivnostima i načinima za održavanje stečenih privilegija zaverama protiv sopstvenih građana. Posvećeno gajenje mržnje prema drugim isto tako nesrećnim ljudima, kojima vladaju, opet, isto tako, korumpirane i neodgovorne političke elite jedini je način da svi skupa opstanu na vlasti, istisnu svoje političke konkurente i spreče nastanak nove generacije društveno angažovanih pojedinaca u smeru suprotnom od njihovog ratno profiterskog i tranzicijsko pljačkaškog iskustva.

U razgovoru sa kolegama sa Kosova zaključujemo, sve to što mi u Srbiji mislimo o poslednjem događaju izazivanja opšte opasnosti po bezbednost građana, da je grubo, opasno i providno izrežiran od strane predsednika Aleksandra Vučića i njegovih poslušnika, kako bi opravdao nekakve svoje postupke pred višeslojnom i višestrukom javnošću, isto to oni na Kosovu misle da je učinio tamošnji predsednik Hašim Tači, sa ciljem instrumentalizacije kosovskih građana. I uspeli su, obojica su profitirali na štetu svih nas zajedno koje uporno svađaju i na rasističkim temeljima određuju spram onog drugog. Kako se ne može mrzeti svaki pojedinačan i nepoznat čovek druge nacionalnosti, stvara se stereotip za izražavanje te mržnje preko svih spoljašnjih pokazatelja i simbola koji se vezuju u ružnom i nipodaštavajućem kontekstu za predmet zahtevajuće netrpeljivosti.

Motivi su im uvek isti, nikada javni interes, nikada opšte dobro, već isključivo maskiranje sopstvene odgovornosti za loše uslove živote, neobrazovanje, kulturno rasulo, što su zapravo sve preduslovi za uspešnost njihove manipulacije, odnosno temelji za bogaćanje i otimačinu od siromašnih. I koliko je to odvratno, koliko dugo traje, kako jako boli i brzo, brutalno uništava sve pred sobom, produbljujući štetu i sve više se udaljavajući od stanja u kojem je uopšte moguće napraviti neki novi početak.

I zato je u tom vrtlogu besmisla i opšteg rasula svih vrednosti sada konačno moguće da Vučić i Tači budu na istoj strani, njih dvojica naspram nas – svih građana Srbije i Kosova. Zato je moguće da taj Vučić, najglasniji ratni huškač i pozivatelj na mržnju prema Albancima, koji je odgovoran i poznat kao podrška ubicama i etničkim čistačima u nekadašnjoj južnoj srpskoj pokrajini, onaj koji je odredio građane Srbije kao agresore, ubice, svalio na sve nas kolektivnu krivicu skrivajući sopstvenu i odgovornost svojih ratnih saveznika za zločine nad Albancima, sada na istoj strani i zadatku sa Hašimom Tačijem. Kosovski predsednik mu pomaže da dovodi građane u zabludu, da održava stanje napetosti i nebezbednosti, da stvara atmosferu u kojoj je moguće da se sve nade u bolju budućnost sruše za jedan sekund, za jednu dugu cev koja će namerno ili slučajno da opali u nekog običnog, najobičnijeg i sluđenog čoveka. Onog koji nema pojma ni o čemu, a pogotovo o tome ko mu krade pare i ispija pamet, dovodi život u opasnost da bi dopunjavao svoje bogatstvo do neizmerivih granica. Onda će Vučić pomoći Tačiju u njegovom ličnom odnosu i obraćanju kosovskim Albancima, a te poruke izvesno nisu i neće biti odgovorne, one koje upućuju na smirivanje i poziv na oprost i razumevanje, u želji da se gradi bolja budućnost za sve.

Politička elita na ovim prostorima, bez namere izjednačavanja uloga u ratu, odnosno sa jasnom svešću o tome da je srpska politička elita u njemu imala najstrašniju ulogu i da je odgovorna za najveći broj žrtava, ima izražene zajedničke, vrlo loše karakteristike – korumpirana je do bola i učiniće sve da opstane na vlasti. Pregaziće nas.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak