Koje mleko je najzdravije

Mondo 31.03.2018 19:20
Koje mleko je najzdravije


Kravlje mleko je ubedljivo najhranljivije. Međutim, koja alternativa je najzdravija ako ste intolerantni na laktozu?Biljna mleka prodaju se već decenijama i promovišu se zdrava, a posebno su usmerena na one koji su intolerantni na laktozu. Uprkos tome, malo je istraživanja koja su rađena kako bi se utvrdilo koliko su koja biljna mleka zdrava.

Nova studija "Mekgil" univerziteta istražila je četiri biljna mleka koja su najrasprostranjenija - sojino, pirinčano, kokosovo i bademovo mleko, i uporedila hranljive vrednosti sa kravljim mlekom.

Nakon kravljeg, koje je ubedljivo najhranljivije, sledi sojino mleko koje je pobednik u "biljnoj kategoriji".

Sojino mleko

Ovo biljno mleko povezuje se sa antikancerogenim delovanjem zbog toga što sadrži dosta izoflavona. Sadrži osam grama proteina na 240 mililitara, 330 miligrama kalcijuma i 4,5 grama masti.

Pirinčano mleko

Ne sadrži laktozu, zbog čega je odlična alternativa za one koji su alergični na soju i bademe.

U 240 mililitara pirinčanog mleka nalazi se gram proteina, 2,5 grama masti i 315 miligrama kalcijum.

Ipak, pošto sadrži dosta ugljenih hidrata (26 grama na 240 mililitara), a malo hranljivih sastojaka, ne smatra se najboljom alternativom kravljem mleku.

Kokosovo mleko

Ovo mleko ima veoma široku primenu u azijskoj kulturi. Kokosovo mleko smatra se zdravim, posebno zato što pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola koji se povezuje sa kardiovaskularnim bolestima.

Međutim, ovo mleko ne sadrži proteine, na 240 mililitara sadrži 4,25 grama masti, gram ugljenih hidrata i 220 miligrama kalcijuma.

Bademovo mleko

Bademi sadrže dosta monozasićenih masnih kiselina koje se smatraju korisnim u mršavljenju i kontroli telesne težine, ali i smanjuju nivo lošeg holesterola.

U 240 mililitara bademovog mleka nalazi se gram proteina, isto toliko ugljenih hidrata, 2,5 grama masti i 330 miligrama kalcijuma.

Vrednosti kravljeg mleka

U 240 mililitara kravljeg mleka nalazi se 8,11 grama proteina, 11,5 grama ugljenih hidrata, 9,05 grama masti i 294,2 miligrama kalcijuma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak