Bele lajsne su moderne

Novosti 28.03.2018 22:06
Bele lajsne su moderne


Trenutno su veoma popularne visoke lajsne. Uglavnom se bira bela boja, zbog boje zidaModni trendovi diktiraju kako će izgledati unutrašnjost moderno nameštenog stana. Pa čak i sitnice, poput parket-lajsni, govore o tome koliko se domaćin potrudio da uredi stambeni prostor.

Do pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da parket nema tanku lajsnu u boji drveta. Međutim, trendovi se menjaju, a trenutno su veoma popularne visoke lajsne. Uglavnom se bira bela boja, zbog boje zida.

Visoke parket-lajsne su nenametljiv enterijerski element koji poboljšava vizuelni utisak o celom prostoru. Ove lajsne prave se i od medijapana (mešavine smole i drvenih vlakana). Ali češće se koriste one napravljene od poliuretana, koji je pogodan materijal ne samo zato što dozvoljava farbanje u željenu boju, već zato što se spojevi na sastavu lajsni ne vide.

Na stovarištima i u prodavnicama lajsne se prodaju u komadima dugačkim po dva metra, visine od 10 do 12 centimetara, a debljina im je od 1,2 centimetra, ako želite da pokrijete veći razmak između parketa i zida bez upotrebe vinerice. Ima i onih lajsni koje su debele dva i po centimetra.

Samo lepljenje lajsni je veoma jednostavno. Sa malo veštine može ih postaviti i neko ko s parketarskim zanatom nije imao dodira.

Lajsne se postavljaju uza zid, jedna uz drugu. Spojevi na uglovima se seku pod uglom od 45 stepeni i potom precizno uklapaju. Lepak u tubi nanosi se na lajsnu, koja se potom lepi na zid, uz blagi pritisak. Za spoj između dve lajsne postavlja se drugačije sredstvo - kristalni lepak, koji ne dopušta da sastavi lajsni pucaju. U slučaju da je zid kriv, na spoju između lajsne i zida će se pojaviti pukotina. Zazori se ispunjavaju akrilom, koji prima boju i neće biti vidan posle krečenja. Spoj na sastavu lajsni gituje se akrilnim gitom. Nakon što se ovaj sloj osuši, lagano se ošmirgla brusnim papirom.

Dekorativne lajsne se posle ugradnje farbaju disperzijom ili akrilnom bojom koja dopušta pranje. Uglavnom se koristi bela periva boja. Bitno je da boja ne sadrži aceton, kako ne bi došlo do oštećenja. Namaz se nanosi prvo četkom po ivicama i uglovima, a kasnije i valjkom, kako bi se boja ravnomerno nanela po celoj površini.

Posle postavljanja lajsni, zid se kreči ili se postavljaju tapete. Ukoliko je zid druge boje u odnosu na lajsnu, potrebno je postaviti krep-traku na njihovom sastavu.

Cena visokih belih lajsni kreće se od šest do 12 evra po metru. Na to treba dodati i cenu postavke lajsne sa obradom gerova, izvlačenjem akrila, šmirglanjem i farbanjem u dve ruke, što je dodatnih šest evra po dužnom metru. Cena lajsne s postavljanjem je od 13 do 18 evra po metru dužnom. Za stan od 60 kvadratnih metara, to je oko 750 evra. Cena može biti niža ako "preskočite" majstora i sami je postavite.

SAVITLjIVE

Dekorativne lajsne se mogu postaviti i na zaobljene i polukružne zidove. Na stovarištima mogu da se kupe gipke, savitljive visoke poliuretanske lajsne. Ovi modeli su malo skuplji, ali zato rešavaju veliki problem koji se s klasičnim drvenim lajsnama ne može rešiti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak