Prolećne vrtoglavice se ne leče

Novosti 28.03.2018 22:00
Prolećne vrtoglavice se ne leče


Variranje spoljne temperature i atmosferskog pritiska su glavni okidači "vrteške" u glaviVRTOGLAVICE s početka proleća su jedan od najčešćih simptoma uzrokovanih promenom godišnjih doba. Variranje spoljne temperature i atmosferskog pritiska su glavni okidači "vrteške" u glavi. Ali, do ovog stanja može da dovede i naglo povećanje fizičke aktivnosti, kao i promene u hormonskom statusu, ishrani, a neretko i anemija i skok ili pad krvnog pritiska.

- Vrtoglavice, malaksalost i umor su tipični simptomi dolaska proleća i ne moraju da se leče - kaže dr Boban Stepić, neurolog u "Euromediku". - Da bi se ova stanja izbegla najvažnija je umerenost u svemu, provera krvne slike i redovno merenje krvnog pritiska.

Međutim, kako navodi dr Stepić, ukoliko su vrtoglavice praćene mučninom i povraćanjem neophodan je odlazak kod lekara.

"Prave" vrtoglavice su posledica poremećaja ili oboljenja čula za ravnotežu koje se nalazi u unutrašnjem uvu i koje je oblast lečenja otorinolaringologa. Praćene su osećajem okretanja, kao i nevoljnim ritmičnim pokretima očnih jabučica, mučninom sa povraćanjem ili bez njega, a često i osećajem straha od pada ili gubitka svesti. Gotovo uvek ih pogoršava naglo okretanje glave.

Vrtoglavice uvek traju ograničeno vreme, nekoliko sekundi, minuta, sati ili dana. Najčešća je takozvana položajna vrtoglavica, koja predstavlja bezopasan poremećaj čula za ravnotežu i karakteriše se kratkotrajnim vertigom koji nastaje posle nagle promene položaja glave, najčešće prilikom leganja u krevet, okretanja i zabacivanja glave ili saginjanja. Epizode takve vrtoglavice traju oko 15 sekundi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak