Otac nacije

NIN, Milan Ćulibrk 27.03.2018 14:25
Otac nacije


Zbog upozorenja da se vlast ne bori protiv korupcije, u drugim zemljama upalili bi se svi alarmi, jer bi država ozbiljno shvatila da je đavo odneo šalu. A nas neslane šale zvaničnika mogu odvesti dođavolaVlast u Srbiji je, izgleda, počela da uči na sopstvenim greškama. Umesto da daje po 10.000 evra za svakog radnika, od kojih neki u pelenama - da zbog male nužde ne bi poslodavcima pravili velike probleme - rade za mesečnu platu od 200 evra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je na ideju – da po 100 evra mesečno daje majkama za treće, a 150 evra za četvrto dete. „I neće morati ništa da rade“, poručio je šef države koji svojim sunarodnicima inače zamera da su neradnici.

Mora se, međutim, priznati da je ovakav predlog više nego fer. Jeste da će majke sa tri i četiri deteta dobijati manje od plata zaposlenih u nekim stranim kompanijama, koje je država častila milionima evra, ali je to i sasvim logično. Ako ni zbog čega drugog bar zbog toga što su pelene za odrasle skuplje nego one za decu.

Dodatna korist je što će, verovatno, čim dobiju dečji dodatak, nezaposlene majke početi da se tretiraju kao zaposlene, pa će se automatski smanjiti i stopa nezaposlenosti u Srbiji. A koga briga što se na taj način neće reprodukovati samo stanovništvo, već i sirotinja. Zato bi, čini se, bilo mnogo korisnije da ono što je rekao u obraćanju naciji Vučić kaže nekim poslodavcima. Najpre onima za koje voli da se pohvali da ih je lično doveo, a imaju gadan običaj da daju otkaze ženama čim ostanu u drugom stanju.

Ne znam kakvi će biti efekti novih mera populacione politike, ali nema sumnje da bi Vučić voleo da ostane upamćen kao „otac nacije“. Pa ako već ne može po nečem drugom, onda bar po merama za povećanje nataliteta. Mada Milutin Mrkonjić sigurno misli da epitet oca nacije ne zaslužuje niko osim Slobodana Miloševića, dok je za mnoge to mesto rezervisano za Dobricu Ćosića. A mnogo očeva - kilavo dete. Ma, da je bar kilavo. Ljudi moji, što je više „očeva nacije“, dece u Srbiji je sve manje. I sa donekle modifikovanim receptom Dragana Markovića Palme – za gospođu sa trećim detetom 100 evra – teško da će biti drugačije. Umesto da čekaju milostinju države, za obračun sa belom kugom bilo bi kudikamo bolje da roditelji mogu pristojno živeti od svojih plata. Da, za početak, ne moraju i sebi da kupuju pelene, ako im već deca pišaju u gaće. Ipak je najgore kad ti se vlast posere na glavu.

A baš na to liči ono što se dešava poslednje tri nedelje. Zbog „strateških manjkavosti“ u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma prvo je Srbiju na „crnu listu“ stavila Međunarodna organizacija za borbu protiv pranja novca FATF, a onda je dobila „žuti karton“ i od Grupe država protiv korupcije, tela Saveta Evrope (GREKO). U normalnim zemljama to bi bilo dovoljno da se upale svi alarmi i da država ozbiljno shvati da je đavo odneo šalu. A nas bi neslane šale zvaničnika mogle odvesti dođavola. Umesto da otklanjaju nedostatke, oni nastoje da sakriju istinu, vređajući nam inteligenciju. Na zvaničnom sajtu Ministarstvo pravde tvrdi da „Srbija ubrzano radi na ispunjavanju preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, od kojih su gotovo sve u većem delu već ispunjene, što je i navedeno u izveštaju tog tela“. Ministarka pravde Nela Kuburović to dosoljava tvrdnjom da „nije tačno da Srbija nije sprovela nijednu od preporuka Saveta Evrope“ i poručuje: „Izveštaj treba ponovo pročitati i videti da tako ne stoji.“

Kao još neke „neverne Tome“ poslušao sam ministarku i ponovo pročitao taj izveštaj. U njemu doslovno piše: „Srbija nije na zadovoljavajući način sprovela nijednu od 13 preporuka!“ Ma, nemoguće. Ne bi, valjda, neko iz Ministarstva pravde bezočno lagao? Ili su se samo nadali da niko neće biti toliko zaludan da stvarno proverava šta je istina? A i koga briga šta piše GREKO, kad odluke donosi drugi neko.

Da zlo bude veće, jedna od preporuka je da se poslanicima obezbede dodatni rokovi za podnošenje amandmana. Jesu li ovi iz Saveta Evrope poludeli? Znaju li da poslanici vladajuće koalicije ionako podnose stotine besmislenih amandmana. Šta će tek da rade ako za to budu imali više vremena od minut-dva? Pri tome se iz MiG-ova 29, koji doduše još nisu poleteli, a ne zna se ni kad će, vidi da je cilj vlasti da opoziciji potroši vreme za raspravu. A to će teško doprineti većoj transparentnosti rada parlamenta. Čisto da se na jesen ne iznenadimo, jer je i to jedna od preporuka koje Srbija nije ispoštovala. A izgleda da i ne namerava.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak