Sarkozi uzeo 50 miliona evra od Gadafija?

B92 20.03.2018 22:13
Sarkozi uzeo 50 miliona evra od Gadafija?


Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi priveden je na ispitivanje jer je navodno za kampanju 2007. godine uzeo 50 miliona evra od režima Muamera el Gadafija.Istog onog Gadafija kojeg je Sarkozi posle rušio sa vlasti, podseća Dojče vele.

Bivši predsednik koji je vodio Francusku od 2007. do 2012. je, prema informacijama lista Mond, priveden u sklopu istrage koja traje već pet godina. Ovo je prvi put da Sarkozi lično mora da odgovara na pitanja istražitelja.

Sumnja se da je kampanju nakon koje je postao predsednik finansirao novcem iz Libije koju je tada vodio Muamer el Gadafi. Sarkozi je bio jedan od najglasnijih zagovarača intervencije zapadnih sila u Libiji 2011. godine, čime je omogućeno svrgavanje Gadafijevog režima. Gadafi je ubijen u oktobru te godine.

Francuski mediji su ranije javljali da je Sarkozi od Gadafija dobio 50 miliona evra. Novac je navodno uplaćivan preko poreskih oaza poput Paname i sa računa u švajcarskoj banci. Švajcarski list Tagesancajger je ranije izveštavao o jednoj vili u južnoj francuskoj koju je libijski državni fond kupio za neobično mnogo novca koji je završio u Sarkozijevoj kampanji.

Suma od 50 miliona pominje se u jednom dokumentu koji je 2012, dok je Sarkozi pokušavao da osvoji drugi mandat, objavio magazin Mediapart. Papir nosi potpis bivšeg šefa libijske tajne službe za inostranstvo Muse Kuse. Time je, još 2006, dogovoreno da se podrži Sarkozijeva kampanja.

Tada je iz Sarkozijevog tabora poručeno da su optužbe „smešne" jer je navodno nemoguće iskoristiti 50 miliona evra za kampanju s obzirom na to da je u Francuskoj najveća dozvoljena suma u jednoj kampanji 22 miliona evra. Autentičnost dokumenta je tada demantovana i sa libijske strane.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak