Kandiduje li se Dodik da bi podneo ostavku

Politika 20.03.2018 01:23
Kandiduje li se Dodik da bi podneo ostavku


Već neko vreme se spekuliše da bi se Dodik, ako pobedi na izborima za Predsedništvo BiH, ubrzo povukao da bi parlament BiH izabrao drugog člana njegove partije na to mesto, a on postao premijer SrpskeIzjavom da će u Predsedništvu BiH „pokušati nešto da uradi u prvih dvadesetak dana mandata”, ali da, ukoliko u tome ne uspe, onda „nema tu šta da radi” Milorad Dodik, predsednik RS, i sam pospešio je spekulacije političke čaršije da bi, u slučaju da bude izabran na poziciju u Sarajevu, ubrzo podneo ostavku. I pre nego što je potvrdio da će se nadmetati za dužnost u Sarajevu, verovatno protiv Mladena Ivanića, krenula su nagađanja oko toga šta je Dodik naumio najavljenom kandidaturom, ali najpre zbog toga što – znajući za temperament aktuelnog predsednika RS i lidera SNSD-a – mnogi njegovu političku biografiju teško uklapaju sa diplomatskom pozicijom kakva je ona u Sarajevu.

U Dodikoj stranci bez ustezanja se hvale da su favoriti narednih izbora, pa su poslednje spekulacije možda i sračunate na to da kod birača pojačaju takav utisak. Sledeći trag poslednjih nagađanja i pretpostavki, lideru SNSD-a bi onda na raspolaganju stajala mogućnost da bude imenovan na neku drugu poziciju, a to bi po toj logici bila ona premijerska u Banjaluci, operativno mesto sa najvećom koncentracijom moći. Donekle, na to upućuju i ranije izjave Dodika, koji je na pitanja novinara gde se vidi posle izbora uveravao da će „zasigurno biti predsednik nečega”.

Preduslov za takav razvoj događaja, ukoliko se posle oktobra spekulacije potvrde, bio bi da kandidat SNSD-a, a sve više se govori da bi to mogla da bude aktuelna premijerka Željka Cvijanović (ili Siniša Karan i Sredoje Nović), pobedi na izborima za predsednika RS, ostavljajući iza sebe rivala iz SDS-a, to jest Vukotu Govedaricu.

Kada bi Dodik zaista podneo ostavku u slučaju da u oktobru pobedi Ivanića, na tu poziciju parlament BiH bi birao njegovu zamenu – što su situacije već viđene u ovdašnjem političkom životu. Nudeći da se nekadašnji član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović iz Dodikovog SNSD-a sve manje pominje kao mogući kandidat za predsednika RS, neki su skloni to dovesti u vezu sa ovim kalkulacijama.

I sam Dodik je nedavno komentarisao ova predviđanja, kada je rekao da on zasigurno neće da izneveri svoje birače i da će oni na vreme znati za šta i za kakvu se politiku opredeljuju. Tada je predstavljao neke svoje zamisli, govoreći da će zakletvu položiti u Banjaluci, da iza njega u Predsedništvu BiH može da bude samo trobojnica, a „nikakvo drugo šarenilo”, da će većinu sastanaka obavljati video-linkom i da će svu energiju i angažman posvetiti tome da vrati državu u okvire Ustava BiH, što u prevedeno znači – da vrati neke ingerencije Srpskoj. Znajući za komplikovani način odlučivanja u BiH, ispada verovatnije da se Dodik, možda nakon osmomesečnog predsedavanja Predsedništvom BiH, pod uslovom da pobedi (jer srpskom članu pripada prvo predsedavanje) povuče sa te pozicije, nego što bi bilo realno da se postigne dogovor o „vraćanju BiH u ustavne okvire”.

Dodik je, gostujući na sarajevskoj TV1, na pitanje novinara da li je tačno da je plan da on postane član Predsedništva, pa da se, nakon konstituisanja Doma narodaa, povuče na mesto premijera, a da mesto člana Predsedništva preuzme potpredednik SNSD-a Nikola Špirić, rekao da će se kandidovati, a da to šta će se dogoditi i da li će se dogoditi – ne može da proceni. Potom je rekao da „nije siguran da je najbolje da najjači čovek iz RS ide u Predsedništvo BiH jer mu tako daje na značaju”.

Za mnoge upućene u politička kretanja RS i BiH, sve ove spekulacije više zvuče kao predizborni manevar u kom se SNSD nameće kao favorit izbora, o istom trošku potvrđujući status „boraca” za Srpsku kod svog biračkog tela, kome će laskati govorkanja da bi Dodik najvažniju poziciju u Sarajevu u slučaju pobede olako napustio kako bi „važnost” dao onoj u Banjaluci. Ništa manje, procenjuju neki, pozadina ovih spekulacije ne leži možda u pokušaju opozicije – odakle su i potekle prve glasine ove vrste – da Dodika predstave kao nedovoljno ozbiljnog kandidata za poziciju na kojoj su važna odmerenost i taktičnost, posebno znajući da se njegov oponent Mladen Ivanić uveliko hvali diplomatskim uspesima koje je u poslednjem mandatu u Sarajevu na odmeren način postigao u borbi za srpske ciljeve.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak