Uskršnji vašari zovu na put

Novosti 18.03.2018 19:05
Uskršnji vašari zovu na put


Do početka aprila mnogi evropski gradovi odišu posebnom prazničnom atmosferom. Najneobičniji na Krfu, gde je pre 100 godina srpska vojska proslavila svoje i Hristovo vaskrsenjeMART je u znaku uskršnjih festivala i sajmova koji se održavaju širom Evrope, pa je prava šteta ne posetiti ih, jer je program bogatiji nego ikada, a cene u hotelima niže nego što je to slučaj u aprilu, a naročito u maju.

Završetak karnevala je označio početak posta, a prvi i najveći uskršnji vašar je u Beču, koji počinje sredinom marta i završava se 1. aprila, kada je ove godine i Uskrs po gregorijanskom kalendaru. Bečki uskršnji bazari su, pored božićnih, postali pravi turistički magnet, jer se mnogi odluče da vide carski grad baš tokom ove manifestacije. Na nekoliko lokacija u gradu i ove godine biće postavljeni bazari sa brojnim štandovima sa rukotvorinama, kulinarskim specijalitetima, muzičkim programom i zabavom za Bečlije i njihove goste.

Na bazaru ispred carske kulise dvorca Šenbrun biće predstavljeno oko 60 izlagača, koji će u ponuditi bečke specijalitete i umetnički oslikana jaja, ručno rađene umetnine, cvetne aranžmane, duboreze na drvetu, umetnost na staklu i keramici. Za decu će biti organizovana radionica za pravljenje uskršnjih simbola od marcipana. Takođe u Dečjem muzeju biće spreman uskršnji program za decu, dok će odrasli moći da uživaju uz džez muziku.

Na bečkom trgu Frajung, kao i svake godine, biće napravljeno najveće brdo od oslikanih uskršnjih jaja u Evropi, a na trgu Am Hof biće otvoren bazar sa specijalnim idejama za uskršnje poklone od rukotvorina.

I u centru Praga, od trga u Starom gradu pa do Vaclavskog trga popularnog Vaclovaka, možete da kupite čokoladne zeke, rukotvorine, ofarbana jaja, igračke, slatkiše i uživate u jedinstvenoj amtosferi češke prestonice.

Možda će još zanimljivije biti u Firenci gde se održava spektakularna srednjovekovna trka u kojoj učestvuje 150 kostimiranih vojnika i muzičara. Oni će do Duoma vući kola iz kojih pršti vatromet, a proslava se završava puštanjem električne golubice koja simboliše uspešnu predstojeću godinu.

Prilično mračna proslava Uskrsa odigrava se čitave nedelje u Sevilji kada hiljade turista dolazi da vidi procesiju crkvenih bratstava, koji sa kapirotama na glavi šetaju do katedrale.

Najlepšu proslavu Vaskrsa na čitavom Mediteranu organizuje grad Krf. Desetine hiljada ljudi pohrli u ovaj grad na centralni događaj (na Veliku subotu) kada se iznose mošti Svetog Spiridona i u 11 časova održava svečana litija ceremonijalnog bacanja vrčeva sa zgrada na Trgu Spijanada. Ovakva proslava Vaskrsa beleži se od 16. veka, a na Veliki petak se iznosi plaštanica i organizuju litije po celom gradu.

A pre tačno sto godina je vaskrsla srpska vojska ovde proslavila Vaskrs. Svi naši turisti ovde obilaze Srpsku kuću, ostrvo Vido i plavu grobnicu.

Inače, do Krfa je izgrađen auto-put Egnatija kojim se brzo stiže kolima ili autobusom.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak