Kada ugovor u banci overiš, uzalud se žališ

Novosti 18.03.2018 14:25
Kada ugovor u banci overiš, uzalud se žališ


Građani koji se dvoume da li da tuže banku zbog naplaćenih troškova za obradu kredita i dalje dobijaju oprečne informacije. Ugovor je zakon među strankama, ali pod uslovom da su obe strane upoznate sa svim elementimaGRAĐANI koji su se dvoumili da li da tuže banku zbog naplaćenih provizija za obradu kredita tek sada nemaju odgovor na svoje pitanje. Dok ih udruženja potrošača pozivaju da tuže, a banke upozoravaju da je to zaludan posao, sudovi donose različite presude - neki u korist građana, drugi u korist banaka. Dodatnu zabunu unela je izjava prvog čoveka Vrhovnog kasacionog suda. Ono što je pre tri dana protumačeno da sigurno ide naruku dužnicima - danas već izgleda suprotno.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je u petak da nedavna odluka VKS u kojoj je izrazio stav da troškovi obrade kredita ne mogu biti sastavni deo elemenata ugovora o kreditu ne sprečava banke da tu odredbu unesu u ugovor, ali da je moraju predočiti građaninu. Od građanina zavisi da li će prihvatiti takav ugovor.

- U tom slučaju, ako ja kao građanin prihvatam takve uslove - ugovor je zakon za stranke - kaže Milojević.

U izjavi za "Novosti" on objašnjava da banke ne mogu da tvrde da je provizija obavezni elemenat ugovora.

- Obračun troškova obrade kredita nije obavezan elemenat ugovora, jer obavezne elemente propisuje Zakon o obligacionim odnosima, a u njemu troškova obrade nema - kaže za "Novosti" Milojević. - Presuda koju je doneo VKS kaže upravo to. To ne znači da banke u ugovoru ne mogu da navedu obračunavanje troškova. Ugovor je zakon među strankama, ali samo pod uslovom da su obe strane upoznate sa svim elementima ugovora i da se saglase.

Tri dana ranije, predsednik VKS je Tanjugu izjavio bi nižestepeni sudovi trebalo da poštuju odluku ovog suda da taksa za obradu kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora .

Da banke neće odustati od naplate troškova obrade kredita, poručio je i sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

- U poslovnoj politici banaka ništa se neće menjati, jer pravo naplate troška obrade kredita proističe uz ugovora koje banke potpisuju sa klijentima, a ti ugovori se zasnivaju na Zakonu o bankama, Zakonu o zaštiti korisnika bankarskih usluga, stavu NBS, koja je i regulator i supervizor - istakao je Dugalić.. - Ne postoji nijedan zakon koji obavezuje banku da objašnjava strukturu troškova obrade kredita, ali ima obavezu da klijentu objasni šta naplaćuje, a to je samo ono što piše u ugovoru.

DUGALIĆ: MINUS KAO SKUPE CIPELE

- IMATE cipele od 56.000 dinara, i one od 12.000 dinara. Ako kupite te skuplje, nemojte kasnije da pričate kako su skupe. Nemojte da ih kupite - uporedio je u petak Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, skupe cipele sa kamatama na dozvoljene minuse. - Imate kredite, gotovinske i potrošačke kod kojih su kamatne stope višestruko niže nego na minuse. Dozvoljeni minusi se uzimaju samo u slučaju preke potrebe. Neko prihvati da se zaduži kod banke po stopi od 30 odsto i posle se žali.

Dugalić je odgovarajući na pitanje "Novosti" istakao da je obaveza banke samo da upozori klijenta o uslovima takve pozajmice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak