Vučić: Bebe pod hitno, vlada sprema milione evra

Mondo 17.03.2018 17:30
Vučić: Bebe pod hitno, vlada sprema milione evra


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas naciji povodom dramatičnog razvoja dve teme od presudnog nacionalnog značaja - Kosova i Metohije i broja novorođene dece. Država donosi bogate novčane podsticaje za rađanje.Neće mi niko soliti pamet, pa ni iz Vlade Srbije, o "pravu na rađanje", jer moj je posao da upozorim naciju na pitanje koje je od presudnog značaja - ukoliko se u Srbiji ne budu rađala deca, ništa nam drugo neće trebati da bi Srbija nestala, rekao je predsednik Aleksandar Vučić uživo iz zgrade Predsedništva Srbije.

Roditeljstvo je lično pravo svakoga, ali moja je dužnost da upozorim na posledice nerađanja i pada nataliteta,
rekao je Vučić, iznoseći bukvalno katastrofalne statističke podatke o natalitetu u Srbiji.

Dramatičan gubitak stanovništva doveo je do toga da je na dan 1. marta zabeleženo da je broj stanovnika u Srbiji opao ispod 7 miliona stanovnika, kao što je bilo 1966. godine.

"Gubimo 107 ljudi svakoga dana. To ne možemo da podnesemo ni kao društvo ali ni kao ekonomija, jer će nam uskoro trebati da uvozimo ljude da bi održali privrednu aktivnosti. Možete l ida zamislite da se u upotrbi kola, telefona, kompjuteravratimo u vreme pre šest, sedam decenija", rekao je Vućić.

Vučić je istakao da ničije ustavno pravo neće biti ugroženo.

"Pišite saopštenja, bavite se feminističkim, ovakvim i onakvim pokretima... Na tome rade svi od Nemačke, Danske, Švedske... samo mi ne preduzimamo ništa, jer smo samoživi", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku.

Srbija, rekao je, u obraćanju naciji, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a da će, ako se ovako nastavi, do 2060. imati između možda manje od 4 miliona stanovnika, a 1,5 miliona penzionera za čije penzije novac uplaćuju zaposleni u tom trenutku.

Vučić je kazao da kao predsednik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne, da mi nemamo decu i nemamo budućnost.

"Broj dece po majci je 1,44 a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo završili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal", rekao je Vučić te poručio da nam za to nije niko drugi kriv, ni SAD, ni EU... sami smo krivi.

Vlada je u petak usvojila, kaže, populacionu strategiju i poziva sve nadležne da se angažuju na njenom sprovođenju.

"Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem", rekao je Vučić.

Za 4. dete - 18.000 dinara mesečno - 10 godina

Da bi se, bar u dogledno vreme, promenila situacija da u celom Topličkom okrugu ima stanovnika gotovo koliko u jednom Podujevu (83.242), ili u Smederevu koliko i u Vučitrnu (101.000), država je spremila bogate podsticajne mere, koje će budžet koštati 12 miliona evra godišnje, od 1. januara 2018. godine. Za dobijanje prvog deteta naknada roditeljima će biti 100.000 dinara jednokratno, za drugo 10.000 dinara u naredne dve godine, za treće 12.000 dinara ali čak u narednih 10 godina, koliko će trajati i naknada za četvrto dete - 18.000 dinara mesečno.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak