Kako Vulin kaže

NIN, Milan Ćulibrk 17.03.2018 13:39
Kako Vulin kaže


Ako sve zavisi samo od rezultata rada, kako će Ana Brnabić da objasni što je „rekonstruisala“ i ministre koje je NALED, iz čijih je redova ona i došla u Vladu, proglasio „reformatorima godine“. I da li je jedina nada opozicije da tu nagradu 2019. dobije Aleksandar Vučić, jer Srbija očito ne voli reformatoreSmeo sam da se kladim da se nikada ni u čemu neću složiti sa Aleksandrom Vulinom. Srećom niko nije hteo da prihvati opkladu, jer priznajem da sam prvi put skoro 100 odsto siguran da će biti baš onako kako Vulin kaže. Da ga neko ne bi slučajno pretekao, prvi je požurio da kaže da o rekonstrukciji Vlade „svakako odlučuje i premijerka, ali zadnju reč treba da ima vrhovni komandant i predsednik Aleksandar Vučić“. Sasvim logično, zar ne? Ko je ministru vojnom važniji od vrhovnog komandanta? Bez obzira na to što se u Ustavu vrhovni komandant nigde ne pominje. Zna, međutim, Vulin i bez toga ko je stvarno vrhovni komandant – za sve. Zna, takođe, da mnogi ne mare za ono što u Ustavu piše. Uostalom, zar Ustav ionako neće uskoro da se menja, a ko zna šta će posle toga u njemu pisati.

A da je po Ustavu, Vulinu bi „vrhovni komandant“ trebalo da bude Ana Brnabić. Ali nije. I on to ne krije. Vučić bi, po tom istom Ustavu, i u skladu sa zakonom, trebalo da „komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije“. A Vulin nije oficir, niti može da bude, jer nije ni vojsku služio. Ali zato jako dobro služi onome ko ga šeta od jednog do drugog ministarskog mesta. Iako bi Pokret socijalista sam teško skupio više glasova od Jogi letača, koji su na saveznim izborima 1996. osvojili 11.856 glasova i iza sebe ostavili čak 33 (!?) izborne liste, pa i Naprednu stranku – Naprednjake. Mada su od njih imali 14 puta više glasova, Jogi letači su zauvek odleteli, a na političku scenu doleteli su neki novi naprednjaci. I dobro se ugnezdili.

Verujem, dakle, Vulinu da će karte u kabinetu Brnabićeve promešati najbolji pokeraš na političkoj sceni. To očekuje i Ivica Dačić, sa kojim o promenama u Vladi niko nije razgovarao. „To je pitanje za premijerku ili pre svega za predsednika Srbije i najveće stranke“, ponavlja Vulinove reči Dačić.

Za razliku od predsednika socijalista, lider Pokreta socijalista je, ipak, smogao hrabrosti da kaže i nešto što se predsedniku Srbije sigurno nije svidelo: „O rekonstrukciji odlučuje predsednik Vlade, on je odgovoran i njegova je izvršna, a do sada je pokazao da zna kako da vodi ovu zemlju i neka tako nastavi“! Još samo kad bi Vulin dve godine kasnije smeo da ponovi ove reči od 1. maja 2015, kada je premijer bio Vučić, a ne Brnabić.

Sa opozicijom koja posle beogradskih izbora u rukama nema nijednu jaku kartu, a ne zna ni da blefira, može se očekivati da će Vučić u svakom narednom deljenju dizati ulog. I čini se da je već spreman za novu partiju, da do kraja godine odigra na sve ili ništa – uveren da će on i SNS dobiti sve, a opozicija ništa. U međuvremenu još jednom će rekonstruisati Vladu, držeći i saradnike i političke protivnike u stalnoj neizvesnosti.

Čekam samo da čujem obrazloženje za nove stanare u Nemanjinoj 11. Prošle srede premijerka mi je, na pitanje šta će biti ključni kriterijum za promene u Vladi, rekla da će to biti isključivo rezultati rada. Od tada se šuška da će iz beogradske u srpsku ligu preći Siniša Mali i Goran Vesić. Prvi je viđen za novog ministra finansija, jer Dušan Vujović navodno već duže razmišlja o odlasku, dok bi drugi trebalo da dobije pola resora Zorane Mihajlović, i to infrastrukturu, za koju je u budžetu rezervisano više od milijardu evra. Ako se to obistini, kako će Ana Brnabić da objasni zašto je „rekonstruisala“ baš Dušana Vujovića i Zoranu Mihajlović, jedine ministre koje je u poslednje četiri godine NALED, iz čijih je redova i sama došla u Vladu, proglašavao „reformatorima godine“? Ili je i to, kao rekonstrukcija, samo stvar kontinuiteta, jer su i ranije „reformatori“ podnosili ostavke - v. d. direktora Poreske uprave Ivan Simič samo dan nakon što mu je uručeno priznanje NALED-a, a ni mesec kasnije isto je uradio i bivši ministar privrede Saša Radulović.

Zato opoziciji ne preostaje ništa drugo nego da iz sve snage navija da sledeće godine Vučić dobije nagradu „reformator godine“. Mada to neće biti nimalo lako, naročito ako Mali upali novogodišnju rasvetu već u junu, kao što bi se iz njegovih poslednjih izjava moglo naslutiti. A kao novi kolega lakše će ubediti ministra energetike Aleksandra Antića i ministra turizma Rasima Ljajića da podrže tu njegovu „reformsku“ ideju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak