Šta celulit nikako ne voli

Elle 16.03.2018 15:06
Šta celulit nikako ne voli


Celulit se, baš kao i mi, raduje slatkišima, udobnim foteljama, koktelima. Ali ima stvari koje volimo mi, ali ne i onZamislite tapacirani jastuk: nabijen sunđerom, obavijen platnom, proštepan koncem koji se na vrhu završava ukrasnim dugmetom.
 
Baš tako izgleda koža s celulitom, i to ne bez razloga: epiderm je platno, sunđer je zamenjen punačkim masnim ćelijama naguranim u komorice koje su ograničene mrežom konaca, pardon, vezivnog tkiva. Uz to je tu i mreža kapilara, čiji su zidovi takođe građeni od vezivnog tkiva koje, ovako zarobljeno, propada, pa krvni sudovi počinju da propuštaju vodu poput starog, ispucalog baštenskog creva. Ta voda se nakuplja usled loše drenaže, jer je i limfni tok ugrožen pritiskom masnih ćelija.
 
Da li je nakupljanje tečnosti i propadanje vezivnog tkiva uzrok "tapaciranja" kože, ili posledica bujanja masnih ćelija? Ovu "koka-jaje" zagonetku ostavićemo lekarima, a mi ćemo se pozabaviti postupcima koji deluju na smanjenje celulita. Šta treba da radimo – a šta ne – da bismo ovo postigle?

Pospešite cirkulaciju 

 

DA: Puno kretanja i fizičke aktivnosti aktivira mišiće i pojačava cirkulaciju. Masaže ubrzavaju cirkulaciju, a samim tim i dopremanje vitamina C i kiseonika u tkiva. Nanesite svoju anticelulit kremu ili losion za negu tela masažnim pokretima.
 
NE: Dugotrajno sedenje, pa i stajanje, otežavaju protok krvi, a mikrocikulacija je naročito ugrožena u celulitu podložnim zonama. Nemojte sedeti prekrštenih nogu.

Izbacite toksine
 
DA: Masaža – limfna drenaža u salonu ili kod kuće: posle tuširanja nanesite Guam drenažno ulje pokretima koji će pospešiti limfu, a to su potezi sa veoma blagim pritiskom od periferije ka srcu, od stopala ka butinama. Piling će, naročito onaj koji sadrži morsku so, doprineti detoksikaciji. Puno hodajte da biste posepešile limfotok.
 
NE: Hrana – izbacite toksine iz ishrane, konzerviranu hranu, cigarete i alkohol, a dodajte biljne čajeve kao i hranu koja sadrži antioksidanse (voće i povrće jarkih boja!).
 
Ne hranite masne ćelije
 
DA: Trošenje kalorija – eto nas opet u teretani i na biciklu! Sada već znate da se mast iz celulita neće koristiti kao „pogon“ za rad mišića, ali ćete sprečiti nakupljanje nove masti. Retinol u vašoj kremi sprečava skladištenje masti, a samim tim i povećanje masnih jastučića i neravnina na koži, na ovom principu deluju RoC preparati protiv celulita.
 
NE: Ugljeni hidrati pospešuju lučenje insulina i stvaranje nove masti, pa ih svedite na minimum. Dijeta sa smanjenim unosom kalorija generalno je poželjna, jer će zaustaviti dalje punjenje masnih ćelija.

Ojačajte vezivno tkivo
 
DA: Antioksidansi štite kolagen i elastin od "napada" slobodnih radikala, a vitamin C je važan i za izgradnju kolagena, pa u ishrani birajte bobičasto voće, spanać, brokoli, ali i posno meso, koje daje amino-kiseline neophodne za izgradnju vezivnog tkiva.
 
NE: Sunčanje dokazano loše utiče na kolagen i elastin, što će se odraziti smanjenom elastičnošću kože i vidljivijim celulitom. Neka vaša koža bude stalno zaštićena, a dobar izbor su preparati poput Somatoline Cosmetic sa zaštitom od sunca, koji deluju dvojako: smanjuju masne naslage i štite od UV zraka.

Sprečite upale
 

DA: Omega-3 i ostale nezasićene masne kiseline mogu da ublaže inflamatorne procese (upale), koje su u blagoj formi često prisutne u koži s celulitom i doprinose razgradnji kolagena. Ubacite u dnevni meni losos i ribe bogate uljem.
 
NE: Pušenje i stres nisu dobri saveznici zdravlja uopšte, pušenje uništava vitamin C, a stres podstiče nivo kortizola, koji izaziva upalu.

Umirite hormone
 
DA: Proverite hormonski status, naročito ako ste celulit dobili naglo. Estrogen doprinosi povećanju masnih ćelija, pa tako i razvoju celulita, što će se sigurno osetiti prilikom ulaska u menopauzu. U trudnoći više prolaktina takođe podstiče gomilanje masti.
 
NE: Stres je jedan od mogućih uzroka celulita, i premda je način delovanja stresa na fiziološke procese, pa i celulit, u fazi istraživanja, a savet „izbegav
ajte stres“ lakše dati nego sprovesti, pokušajte da sačuvate optimizam!

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak