Papreni minusi su uvek na skeneru NBS

Novosti 14.03.2018 22:51
Papreni minusi su uvek na skeneru NBS


U centralnoj banci tvrde da prate kamate i uslove za odlazak "u crveno". Naglašavaju da su spremni da reaguju ako se za to ukaže potrebaAKO se banke previše "zaigraju" sa visokim kamatnim stopama na dozvoljene minuse, mogle bi da dobiju "packe" od Narodne banke Srbije. U centralnoj banci "Novostima" je potvrđeno da se stalno prati koliko i pod kojim uslovima banke zarađuju na ovim pozajmicama po tekućem računu. Motri se situacija u Srbiji, ali i u okruženju i državama Evropske unije, kako bi moglo da se reaguje.

Prosečna kamatna stopa na dozvoljene minuse u Srbiji je visoka, u proseku je na nivou od 29,46 odsto godišnje. Na pitanje "Novosti" da li postoji način da Narodna banka Srbije odredi maksimalnu granicu za ove kamatne stope, u NBS nisu eksplicitno odgovorili. Iz njihovog odgovora je, međutim, jasno da su spremni da reaguju, ako se za to ukaže potreba.

- Narodna banka Srbije kontinuirano prati uslove pod kojim banke u Srbiji odobravaju pozajmice po tekućem računu, kao i uporednu praksu i regulativu, kako zemalja u okruženju, tako i država članica Evropske unije - ističe NBS. - Uslovi se prate u cilju razmatranja potencijalne potrebe unapređenja regulatornog okvira Srbije, koje će doprineti daljem razvoju bankarskog sektora i dodatnoj zaštiti korisnika finansijskih usluga.

U NBS podsećaju da banke u našoj zemlji obavljaju kreditne poslove polazeći od načela slobode ugovaranja, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i drugim propisima.

Kako naglašavaju, odobrena prekoračenja po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja neizvesni.

- NBS je uvek upozoravala građane da bi ih trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu - ističu u centralnoj banci. - To ne znači da građani ne treba da koriste ovu vrstu pozajmice, već da odluku o korišćenju donose na bazi informacija o tome koliko dozvoljeni minus košta, a zatim i kreditna kartica ili potrošački kredit. Sasvim sigurno je da će cena biti opredeljujući faktor kod odabira određenog finansijskog proizvoda.

U NBS ističu da zbog dužeg roka i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara, nego pozajmice po tekućem računu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak