Ves Mičel nastavlja posetu Beogradu, danas sa Vučićem i Brnabićevom

RTS 14.03.2018 10:46
Ves Mičel nastavlja posetu Beogradu, danas sa Vučićem i Brnabićevom


Srbija je okosnica stabilnosti na Balkanu – to je prva poruka koju je srpskim zvaničnicima preneo pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel po dolasku u Beograd.Zvaničnik Stejt departmenta sinoć se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a danas će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.
 
Ves Mičel je u razgovoru sa Ivicom Dačićem preneo poruku Vašingtona da podržava evropski put Srbije, kao i napredak u briselskom dijalogu.

U 10 časova pomoćnik državnog sekretara SAD imaće sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kome će, prema najavama Stejt departmenta, potvrditi snažne veze dve države, a neke od tema o kojima će razgovarati su reforme u procesu evrointegracija i odnos Beograda i Prištine.
 
Iako se danima u medijima spekulisalo da Mičel u Beograd donosi tzv. kosovski paket – plan u četiri tačke za rešenje problema Kosova i Metohije, on je to demantovao u Prištini u kojoj je započeo prvu turneju po Balkanu otkad je stupio na dužnost.
 
Analitičari smatraju da ova poseta neće doneti konkretna rešenja već samo predstavlja pravac u kome će se kretati politika SAD na Balkanu.
 
Pre susreta sa predsednikom Vučićem, Mičel se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić, a tokom dana i sa predstavnicima opozicije. Posle Beograda, boraviće u Grčkoj i na Kipru.
 
Ministar Dačić je sinoć gostu uručio reprint izjave američkog predsednika iz Prvog svetskog rata Vudroa Vilsona o Kosovu pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti".
 
U izjavi iz 1918. koja je čitana u crkvama širom Amerike i objavljena je u većini novina, govori se o hrabrosti i plemenitosti srpskog naroda, viteškoj borbi Srbije, a prenose se i detalji albanske golgote.
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak