Salerno i Italijanska regija Kampanja

Luxlife 13.03.2018 23:29
Salerno i Italijanska regija Kampanja


Salerno je poznati grad u Italiji i drugi po veličini i značaju pokrajine Kampanje u južnom delu države i glavni grad istoimenog Okruga Salerno. Nalazi se u južnoj Italiji, a od Rima ovaj grad je udaljen 270 km južno, a od Napulja 55 km jugoistočno. U pitanju je pravi primorski grad koji izlazi na deo Tirentskog mora.Čim kročite u ovo živopisno mesto, zaljubićete se na prvi pogled. Iznad grada se ponosno uzdižu Kampanjski Apenini pa je grad na brdovitom tlu.Salerno je oduvek bio važan centar kulture, umetnosti i nauke. Prvi Medicinski fakultet osnovan je upravo ovde. Danas je Salerno pravi turistički centar I zbog svoje blizine sa Amalfi obalom. Jedna od glavnih turističkih atrakcija u samom gradu je Salerno katedrala. Unutar same katedrale nalazi se I grobnica Sv. Mateje, jednog od dvanaest apostola.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

Još jedna prelepa crkva koju nikako ne smete zaobići je Chiesa della SS. Annuziata koja je izgražena u 14. Veku i nalazi se blizu ulaska u stari grad. U gradu se nalaze i crkve koje datiraju još iz 9. veka kao i Muzej Medicine.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

Ukoliko uživate u dugim šetnjama, nema idealnijeg grada od Salerna. Prošetajte ulicom Lungomare Trieste sigurni smo da ćete uživati u pogledu na more. Ova promenada, koja podseća na Francusku rivijeru sređena je davne 1950. godine.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

Veliki zamak Castello di Arechi izgrađen je na brdu, u vizantijskom stilu. Danas se u ovom zamku uglavnom održavaju razne postavke i izložbe.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

Stari grad Salerno smatra se jednim od najočuvanijih istorijskih centara u čitavoj Italiji, a ne smete propustiti da vidite pijacu koja je žila kucavica ovog grada. Takožđe, ovde se za ljubitelje mode, nalazi glavna šoping zona.

Prva botanička bašta izgrašena u Evropi, nalazi se upravo u Salernu i nosi ime Giardino della Minerva. Veliki zamak Forte La Carnale podignut je kako bi se odbranili od Arapa. Danas se tu nalazi veliki sportski centar koji privlači ljubitelje adrenalina I lokalni je kulturni centar.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

Salerno nema aerodrom, ali je zbog veoma dobro povezan sa ostalim gradovima u blizini kao i sa Napuljem koji se nalazi na oko 50 kilometara udaljenosti, do kojeg možete stići autobusom ili vozom.

Ukoliko se odlučite da otputujete u Salrno ne smete propustiti priliku da posetite obližnja čarobna mesta kao što su- Amalfi, ribarsko selo Pozitano, Avelino, Sorento, Napulj, arheološke ostatke grada Pompeje kao i ostrvo Kapri. Napravite izlet na minijaturno ostrvo Procida koje se nalazi u napuljskom zalivu i nikako ne propustite srednjevekovno selo Ravelo.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

Boje, mirisi, hrana oblasti Kampanja, ostaviće vas bez teksta i dugo iz glave nećete moći da izbacite živost juga Italije gde je sve u muzici, arhitekturi, temperamentu i hrani.

Bašte, pogled na more, miris mediterana, kaldrmisane ulice zarobiće vaša srca zauvek.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

Iako sever svake zemlje, pomalo snobovski oduvek prezire jug, znajte da se u mnogim ovim mestima nalaze rezidencije i vile Italijanske aristokratije. Lepota ove regije će vas omađijati.

Salerno i Italijanska regija Kampanja

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak