Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu

Politika 13.03.2018 10:16
Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu


Građani Makedonije će u Bosnu i Hercegovinu moći da putuju samo sa ličnom kartom, kao i građani BiH u Makedoniju, dogovoreno je danas tokom susreta makedonskog premijera Zrana Zaeva i predsedavajućeg Savetom ministara BiH Denisa Zvizdića.Tokom susreta delegacija dveju država potpisana su dva važna sporazuma, a Zaev i Zvizdić su na konferencij za novinare saopštili da je to drugi konkretan korak za lakše kretanje građana dveju država nakon već potpisanog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Sporazum dveju država o mogućnosti putovanja samo sa ličnim kartama potpisali su šefovi diplomatija Makedonije i BiH, Nikola Dimitrov i Igor Crnadak.

Sporazum o obrazovanju, prema kojem će studenti i učenici srednjih i osnovnih škola moći da se školu u obema državama pod istim uslovima, potpisali su ministar za obrazovanje, nauku Makedonije, Renata Deskoska ministra civilnih poslova BiH, Adil Osmanović.

Zaev je rekao da je zajednički konstatovano da obe zemlje vide mgućnost za intenzivnije saradnje u oblastima poljoprivrede, turizma, hrane, drveta, metala i građevinskoj industriji, kao i odbrani i bezbednosti u ciclju jačanja saradnje u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

„Danas su Makedonija i BiH poslale još jednu snažnu poruku da smo ozbiljno povećeni razvoju prijateljskih odnosa u susedstvu i jedinstvu regiona u cilju evropske perspektive”, rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Premijer Zaev je dodao da su lideri zemalja regiona pokazali da su spremni da deluju u interesu građana, koji se ne razlikuju od građana u drugim državama EU.

„ Zato aktivno radimo na rezultatima inicijative Regionalne ekonomske saradnje povezivanju poslovnih zajednica i podršci koju pružamo investitorima. Takođe radimo na infrastrukturnoj povezanosti koju smo utvrdili u Trstu. To je otvoreno polje za zajedničko korišćenje IPA fondova, što će pomoći u tom smislu, uprkos podršci koju imamo od naših prijatelja iz EU i EBRD”, rekao je Zaev.

Zaev je rekao i da je budućnost Makedonije u EU.

„To je i budućnost BiH i regiona. Današnji zajednički zaključi zvaničnika Makedonije i BiH odlučno su potvrdili da se kraćemo u dobrom pravcu”, rekao je Zaev.

Predsedavajući Saveta ministra BiH, Denis Zvizdić je rekao da je danas potvrđena zajednička ideja o Zapadnom Balkanu o slobodi kretanja građana, što je, kako je ocenio, snažna poruka za zemlje regiona koje se kreću ka EU.

Zvizdić je primetio da Makedonija i BiH nemaju otvorenh pitanja, da imaju iste osnovne ciljeve i da su orijentisane ka EU, miru i bezbednosti, kao i boljem životnom stanardu, a nastaviće da rade poboljšanju saobraćaja, energetike i digitalizacije.

U tu svrhu, dodao je, je i odluka o skorom uvođenju aviolinije na relaciji Skoplje - Srajevo - Podgorica koja će olakšati poslovne odnose i doprineti ekonomskoj saradnji triju država.

Zaev je ponovio da očekuje da će Makedonija uskoro postati 30. članica NATO

Govoreći o sutrašnjoj poseti američkog izaslanika Vesa Mičela, Zaev je rekao da je reč o otvrdi strateškog odnosa sa SAD i prilika da se razgovara o NATO i EU perspektivi Makedonije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak