Besparica zaustavila obnovu 'Žitnog kantara'

Politika 13.03.2018 10:10
Besparica zaustavila obnovu 'Žitnog kantara'


Za zdanje „Žitnog kantara” nikako da dođu bolji dani. Radovi zastali jer je novac preusmeren na prioritetne posloveZa zdanje „Žitnog kantara” nikako da dođu bolji dani. Sagrađeno je još pre Prvog svetskog rata i zubu vremena sve teže odoleva. Poput ranjenika naslonjenog na Zemunsku pijacu, već godinama čeka da mu se zaleče rane. Ali, da bude obnovljen i da mu se vrati izgled kakav kao deo kulturnog dobra od velikog značaja „Staro jezgro Zemuna” i zaslužuje, „Žitni kantar”, uprkos obećanjima JKP „Gradske pijace”,  još nije dočekao.

Rekonstrukcija, za koju je prvobitno predviđeno da bude završena u novembru prošle godine, kasnila je zbog neophodnog izmeštanja vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Tada su, kako nam je objašnjeno iz „Pijaca”, po početku oblaganja zidova uočena i velika oštećenja koja su dodatno produžila obnovu sve do, kako je rečeno, sredine februara. Ali, i ovoga puta to se izjalovilo.

– Radovi na „Žitnom kantaru” privremeno su obustavljeni zbog toga što je novac preusmeren na prioritetne poslove. „Gradske pijace” u prethodnom periodu završile su sanaciju kanalizacione i vodovodne mreže i infrastrukture pijačnih platoa, izgradnju modernih i funkcionalnih lokala na pijacama Kalenić i Đeram i sanaciju stepeništa i česme – objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Oni dodaju da će radovi u Zemunu biti nastavljeni odmah posle sprovođenja javne nabavke za sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju postojećih i postavljanje novih privremenih montažnih objekata. Rok za predaju ponuda je 15. mart, ali iz „Pijaca” ne preciziraju koji je novi rok za završetak obnove „Žitnog kantara”.

Kada radovi konačno budu gotovi, u ovom objektu biće novi prostor za prodaju žive rečne ribe opremljen pultovima s ledom, rashladnim vitrinama, bazenima za ribu i hladnjačom. Centralni deo, sa dve roštilj ploče, koristiće se za uslužno pečenje ribe.

– U međuvremenu zemunski alasi nesmetano trguju u postojećem prostoru koji je opremljen svom neophodnom pijačnom opremom – ističu iz „Gradskih pijaca”.

Ideja o pretvaranju ove zgrade u ribarnicu ujedno je i vraćanje nekadašnje namene zdanju sagrađenom još pre Prvog svetskog rata. U njemu se, u početku, nalazio kantar za merenje žita, pa je tako i dobio naziv.

Godine su na „Žitnom kantaru” ostavile traga, pa je projekat rekonstrukcije objekta još pre nekoliko godina uradilo prošlo rukovodstvo „Gradskih pijaca”. Ali, Ivan Sočo, novi direktor preduzeća, njihove proračune ocenio je kao bezobrazno skupe i stopirao tu javnu nabavku. Umesto 300.000 evra koliko je prvobitno bilo predviđeno, troškovi obnove su, kako je Sočo objasnio, procenjeni na oko 63.000 evra sa uračunatom opremom. Kada su radovi u okviru redovnog održavanja zgrade pretprošlog septembra prekinuti zbog urušavanja krova, bilo je jasno da je krajnje vreme da neimari izađu na teren odmah po dobijanju potrebnih dozvola.

– Posle završetka radova, u srcu Zemuna, pored svakodnevne kupovine, posetioci će imati mogućnost da uživaju u novom ambijentu, dobrom raspoloženju i izvrsnim ukusima sveže pripremljene ribe dunavskih alasa – obećavaju iz „Gradskih pijaca”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak