Rade Šerbedžija - Kosmopolita u raljama spekulacija

Politika 13.03.2018 10:07
Rade Šerbedžija - Kosmopolita u raljama spekulacija


Glumac Rade Šerbedžija razrešio je medijske spekulacije koje su proteklih dana bile u žiži javnosti, kategorično demantujući da se nudio albanskom režiseru (Ljuanu Kruezijuu) da u njegovom filmu „Oslobodilačka vojska Kosova” tumači lik Adema Jašarija.– Sasvim je besmisleno nuditi meni da igram tu ulogu, kao što je i sasvim besmisleno da bi bilo ko mogao da poveruje da bih ja takvu ponudu prihvatio – poručio je Šerbedžija iz Los Anđelesa, uz napomenu da mu je drago „što je većina srpskih medija pravilno procenila priču” da se preko svog prijatelja Envera Petrovcija nudio nekom mladom albanskom filmskom režiseru da igra u njegovom filmu o Jašariju. Šerbedžija je u pisanoj izjavi ocenio da je to, zapravo, pokušaj albanskog režisera da skrene pažnju na sebe i svoj projekat, zloupotrebljavajući njegovo ime.

– Tom mladom režiseru mogao bih da poručim da sam bio prijatelj mnogih velikih albanskih glumaca: Bekima Fehmijua, Faruka i Istrefa Begolija, Envera Petrovcija i mnogih drugih... I da ih sve nosim u srcu i svom pamćenju, ne samo kao veličanstvene umetnike, nego kao časne i divne ljude, koji su bili ponositi i istinoljubivi. Ako želi da se bavi pravom umetnošću, taj mlađahni filmski režiser mora znati da je istina prvi uslov da se postane umetnik – poručio je Šerbedžija koji kada boravi u Los Anđelesu, gde upravo snima svoju novu televizijsku seriju, najviše voli, kako je jednom izjavio, da ode na ćevape kod svog dobrog prijatelja Adema, kao i da uz čašu dobrog vina uživa na holivudskom brdu iznad svoje kuće.

Rođen u selu Buniću kod Korenice 1946. godine, filmski, televizijski i pozorišni glumac, pesnik i muzičar sa srpskim korenima, Rade Šerbedžija odgajan je u kosmopolitskom duhu. Otac Danilo nije voleo njegov poziv i u tajnosti se nadao da će se njegov Rade predomisliti i okrenuti medicini ili arhitekturi.

Ipak, majka Stana koja je znala brojne pesme bila je njegova velika umetnička podrška, a Rade je baš na nju povukao karakterom. Šerbedžijin kafanski repertoar dolazio je upravo od nje. Podjednako uverljiv u likovima klasičnog i savremenog repertoara, Šerbedžija je poznat kao glumac koji s lakoćom igra u svim žanrovima, tumači i pozitivne i negativne junake.

Tokom bogate karijere imao je veliki osećaj odgovornosti, a događalo mu se i da u glavi oseti „nekakav proces” od kojeg bi odmah dobio alergijski napad, pa je ponekad završavao i u bolnici. Iza Šerbedžije su brojni scenski junaci, radio je s velikim umetničkim imenima širom sveta, ali je ostao dosledan sebi.

U glumačkim krugovima često se citira i njegova rečenica: „Dobri su reditelji jednako dobri svuda u svetu, a glumci se prepoznaju već pri prvom pogledu.” Šerbedžija obožava i akcione filmove, fudbalske utakmice, ali ga ništa toliko ne raduje kao njegova deca: Danilo, Lucija, Nina, Milica i Vanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak