Evo šta kaže Vrhovni sud o obradi kredita

Mondo 13.03.2018 10:00
Evo šta kaže Vrhovni sud o obradi kredita


Vrhovni kasacioni sud usvojio je zahtev za reviziju protiv pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu i naložio da se ponovi suđenje po tužbi klijenta protiv banke kojom je bilo naloženo klijentu da plati troškove kredita.Udruženje Efektiva tumači da je ovom presudom potvrđeno da banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita kao cenu ugovora.

Radi se o postupku koji je, između ostalog vođen i po pitanju troškova obrade kredita, a koji je u tom delu pravnosnažno okončan u korist banke, navodi Efektiva.

Nakon izjavljene revizije klijenta, VKS je osporio ovakvu odluku nižestepenih sudova ukazavši da je saglasno članu 1065 Zakona o obligacionim odnosima, kamata jedina cena koju banka može da naplaćuje prilikom puštanja i korišćenja kredita, te da trošak obrade kredita ne predstavlja deo cene ugovora o kreditu, smatra Efektiva

Udruženje Efektiva ovu odluku VKS smatra i konačnom odlukom po pitanju dileme vezane za naplatu troškova obrade kredita i tumači da je time stavljena tačka na pitanje zakonitosti naplate troškova obrade kredita, odnosno potvrđeno da banke nisu smele da naplaćuju ovaj trošak.

Efektiva navodi da je do sada doneto šest pravnosnažnih i oko 50 prvostepenih presuda u korist klijenta, te da su banke u svim ovim sporovima imale priliku da dokažu postojanje troška obrade kredita i da to nisu uspele, jer realno takav trošak i nemaju.

To udruženje navodi da ima podatke da je u jednom slučaju banka na ime troška obrade kredita naplatila 20.000 evra.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak