"Ne osećam krivicu": Prvo svedočenje monstruma iz Veternika, koji je usmrtio ženu i bebu

Blic 12.03.2018 22:40
"Ne osećam krivicu": Prvo svedočenje monstruma iz Veternika, koji je usmrtio ženu i bebu


Suđenje Arpadu Sabu (30), optuženom da je u iznajmljenom stanu u Veterniku u leto 2016. godine ubio četvoromesečnu ćerku Nikolinu i suprugu Slavicu (24), nastavljeno je danas u Novom Sadu, a Sabo je prvi put progovorio pred sudom, pošto se od početka procesa u junu prošle godine branio ćutanjem. Priznao je da je ubio Slavicu, ali ne i četvoromesečnu Nikolinu.Suđenje Arpadu Sabu (30), optuženom da je u iznajmljenom stanu u Veterniku u leto 2016. godine ubio četvoromesečnu ćerku Nikolinu i suprugu Slavicu (24), nastavljeno je danas u Novom Sadu, a Sabo je prvi put progovorio pred sudom, pošto se od početka procesa u junu prošle godine branio ćutanjem. Priznao je da je ubio Slavicu, ali ne i četvoromesečnu Nikolinu.

- Ne osećam krivicu za ubistvo bebe. Tog dana bio sam u gradu, zvala me je Slavica bila je besna i uplakana. Rekla je da dođem, a ja sam seo na gradski prevoz i došao. Sedela je u fotelji i plakala, držala je nož u ruci. Video sam da je beba već bila lišena života - izneo je Sabo svoje šokantno viđenje celog događaja.

"Ne osećam krivicu": Prvo svedočenje monstruma iz Veternika, koji je usmrtio ženu i bebu 

Njegove reči razbesnele su Duška Đurđića, Slavičinog oca i Nikolininog dedu, koji je Saba upitao kako ga nije sramota tako laže, nakon čega je reagovala predsednica veća sudija Tamara Radović koja je smirila situaciju i podsetila da Sabo ima pravo na odbranu.

Sabo je iskoristio pravo da iznese odbranu bez prava da mu bilo ko postavi pitanje, a kako je rekao, nakon što je video da je beba mrtva on i Slavica su se posvađali.

- Psovala mi je pokojnog brata, ćaleta, kevu. Onda sam ja nju lišio života, ali za drugo ubistvo se ne osećam krivim - rekao je Sabo.

Sabo je na kraju zatražio i da se optužnica preinači, dok je njegov advokat Dragan Čolić predložio da se, pošto je Sabo prvi put progovorio od početka suđenja, uradi dopusno neuropsihijatrijsko veštačenje koje bi trebalo da pokaže da li je on nakon Slavičinih reči bio uračunljiv ili ga je to razdražilo, što je sud prihvatio.

Na današnjem ročištu trebalo je da bude pušten snimak sa lica mesta, ali je tužilaštvo zatražilo da on bude uvršten među dokaze, ali da se ne prikazuje. Policijski izvori su ranije lice mesta opisali kao nezapamćeno, govorivši da tako nešto nisu videli u dotadašnjoj karijeri.

Podsetimo, optužnica Saba tereti da je svesno želeo da ubije suprugu i ćerkicu. Prema optužnici on je prvo ubio Slavicu, a tri puta ju je ubo kuhinjskim nožem i kasnije prerezao vrat. On se tu nije zaustavio, već je nastavio da seče vrat već mrtve žene.

Jezivi detalji iz optužnice

Nakon supruge, ubio je ćerkicu. Prema optužnici, prvo joj je polomio kosti glave, a zatim joj je istim nožem prerezao vrat. Nakon toga on se okupao i pobegao, a nedugo zatim uhapšen je u blizini Bačke Palanke.

Ranije neuropsihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Sabo bio uračunljiv, a na jednom od prethodnih ročišta prezentovano je dodatno veštačenje prostora između drške i sečiva noža koje nije otkrilo da je na njemu DNK optuženog Saba, a nađen je DNK najmanje dve osobe sa mešovitim tragovima ubijenih Slavice i Nikoline.

Veštaci su ipak objasnili da biološki trag ne mora da ostane na predmetu pri svakom kontaktu.

Fondacija "Tijana Jurić" i "Blic" pokrenuli su martu prošle godine akciju sa ciljem „Doživatno zatvor za ubice dece“ kojom se traži izmena Krivičnog zakonika i uvođenje doživotne robije, kao maksimalne zatvorske kazne.

Maksimalna kazna na koju Sabo može da bude osuđen za teško ubistvo supruge i bebe jeste 40 godina zatvora. Predlog izmene zakonika predat je Skupštini Srbije, a ukoliko bude prihvaćen na doživotnu robiju mogle bi da budu poslate ubice i silovatelji deteta do 14 godina, maloletnika ili trudne žene.

Naredno ročište biće održano 29. marta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak