Priča o Istanbulu: Kako se nežno i neprimetno uvlači pod kožu Grad na sedam brda

Novosti 12.03.2018 19:10
Priča o Istanbulu: Kako se nežno i neprimetno uvlači pod kožu Grad na sedam brda


Nekada prestonica tri velika carstva, Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog, a danas najveći grad u Turskoj i njen kulturni i privredni centarNekada prestonica tri velika carstva, Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog, a danas najveći grad u Turskoj i njen kulturni i privredni centar, Istanbul se ležerno “raskomotio” na Bosforskom moreuzu, grleći dva kontinenta.

Oba, i Evropa, i Azija, pamte Istanbul i kao Konstantinopolj i kao Carigrad, a Istanbul danas će svakako biti nešto što ni vi nikada nećete zaboraviti.

Nepredvidivo skladan spoj istoka i zapada na Mramornom moru, oduvek je bio meta posetilaca sa različitim namerama. Kada jednom zakoračite ulicama Istanbula, osetite duh grada koji živi preko 1.000 godina, udahnete mirise istoka i oči vam se ispune arabesknim šarama, raznobojnim staklićima i gomilicama začina, i sami ćete poželeti da Istanbul postane samo vaš.

Nije za očekivati da ga, kao Konstantin Veliki možete nazvati po sebi, ali ga možete prisvojiti srcem putnika i radovati se ponovnim susretima. Ništa manje ne treba očekivati od Grada sedam brda.

Istanbul je Aja Sofija, Plava džamija, Taksim, Topkapi, Dolmabahče, ali i mnogo više. Ovaj multilulturalni grad je i Egipatski bazar koji miriše na cimet, šafran i jasmin, presijava se u hiljadu boja staklića na nakitu i lampionima,i Kapali čaršija koja blješti od skupocenog zlata i diše kroz žamor cenkanja. Istanbul su i mala, šarena kolica na kojima kupujete đevrek ili pečeni kesten na svakom ćošku, a uživate u ukusu dok nastavljate šetnju. Istanbul je i sveže isceđen sok od pomorandže ili nara.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak