Dve godine bez Gage Nikolića: Džimi Barka i dalje svetli

Novosti 12.03.2018 19:01
Dve godine bez Gage Nikolića: Džimi Barka i dalje svetli


Glumački velikan Dragan Gaga Nikolić napustio nas pre dve godine: Njegovo ime tokom gotovo pedesetogodišnje karijere postalo je neosporna instutucijaSA crvenim tepihom i uz veliko prisustvo filmskih poslenika i publike, 14. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci bila je upriličena gala projekcija digitalno restaurirane kopije kultnog filma "Ko to tamo peva", scenariste Dušana Kovačevića i reditelja Slobodana Šijana, u kojem je Dragan Gaga Nikolić ostvario nezaboravni lik šlager pevača.

Dva meseca kasnije, remek-delo crnog talasa, "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, sa Gagom Nikolićem u ulozi Džimija Barke sa kojom je ušao u filmske antologije, prikazan je u okviru prestižnog oficijelnog programa Forum 68. na ovogodišnjem Berlinalu. Film je imao čak tri projekcije (u čuvenim salama Akademie der Knste, Hanseatenweg, CinemaxX 6, Zoo-Palast 2), pratila ih je velika pažnja festivalskih kritičara i novih generacija filmskih stvaralaca, kao i veliki aplauzi. To se ponovilo i na februarskoj svečanoj projekciji restaurirane verzije Pavlovićevog filma u Jugoslovenskoj kinoteci.

Poslednji intervju Dragan Nikolić dao za Novosti: Dostojanstvo je mera stvari

SLOBODARSKI, URBANI DUH KOLEGA s kojim je Dragan Nikolić dosta sarađivao u pozorištu i na televiziji, Vojislav Voja Brajović, kaže za "Novosti" da je Gage bilo, i da će ga biti. - Ne znam koliko godina da prođe od njegovog formalnog nestanka, on će ostati, i hvala bogu da je tako. A Gaga nam mnogo svima nedostaje, naročito ovom gradu. On je taj slobodarski, urbani duh Beograda koga je teško zameniti, i zato će nam trajno faliti - ističe Voja Brajović, s kojim je Gaga već decenijama, od serijala "Otpisani", i neka vrsta nezaboravne metafore građanskog otpora, koja je ušla u sleng kao "Tihi i Prle".

Tako je i dve godine posle smrti, velikan našeg glumišta, legendarni Dragan Gaga Nikolić, "doživeo" još dve značajne premijere i ovacije naše i međunarodne publike. A preminuo je na današnji dan, 11. marta 2016, ostavljajući nam za sećanje i svoju izuzetnu glumačku baštinu, svoje gospodstvo i svoje nazore, po kojima je dostojanstvo čoveka mera svih stvari, kako je govorio i kako je živeo.

Bio je zvezda "od Triglava do Đevđelije", a njegovo ime tokom gotovo pedesetogodišnje karijere postalo je instutucija koju nijednim gestom, ni profesionalnim ni ličnim, nikada nije osporio. Uprkos teškim i burnim vremenima na ovom našem prostoru, Gaga je bio i ostao jedan od najpoštovanijih i najvoljenijih jugoslovenskih i srpskih umetnika koje smo ikada imali.

Glumac i čovek zbog čijeg je dara, šarma, gestova i vaspitanja Beograd bio evropska metropola, kako su govorili njegovi prijatelji, kolege i publika širom nekadašnje velike Jugoslavije, sada nam blista sa nebeske pozornice. Gaga nacionale, iliti simpatični gubitnik Džimi Barka, Flojd, Popaj, Pavle Gvozdenović, Prle..., i dalje osvetljava naš film i naše pozorište, ali i naše živote. Baš kao što je rekao u svom poslednjem, testamentarnom intervjuu koji je dao "Novostima".

"Ja sam kroz čitavu karijeru nastojao da, na neki način, u sebe utkam ono što je pisalo na špici prvog filma u kojem sam igrao. A pisalo je: 'I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo, da kakva-takva svetiljka budem'".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak