Putin priznao: Naredio sam obaranje putničkog aviona

Novosti 12.03.2018 18:39
Putin priznao: Naredio sam obaranje putničkog aviona


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija vidi Arktik kao region koji je važan za njenu bezbednost,Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je 2014. godine naredio da bude oboren putnički avion za koji je stigao izveštaj da nosi bombu koju će baciti na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

U dokumentarnom filmu pod nazivom "Putin", koji je dostupan na društvenim mrežama i traje dva sata, ruski predsednik je novinaru Andreju Kondrašovu rekao da je 7. februara primio poziv od bezbednosnih službenika odgovornih za Olimpijske igre u Šočiju, malo pre ceremonije otvaranja, prenosi Rojters.

"Rečeno mi je: Avion na putu iz Ukrajine ka Istanbulu je pod opsadom, otmičari zahtevaju da slete u Soči", rekao je Putin u dokumentarcu.

Piloti turske aviokompanije "Pegazus" na avionu tipa Boing 737-800 koji je leteo iz Karkiva u Istanbul, prijavili su da jedan od putnika ima bombu i da avion mora da promeni kurs ka Sočiju, rekao je Kondrašov u filmu.

U avionu je, kako je rekao, bilo 110 putnika, dok je na stadionu gde je ceremonija otvaranja trebalo da započne bilo 40.000 ljudi, prenosi britanska agencija.

Putin je rekao da je tražio savet od bezbednosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je, prema vanrednim procedurama, u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

"Rekao sam im: Ponašajte se u skladu sa planom", kazao je Putin i dodao da je neposredno nakon toga stigao na stadion sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nekoliko minuta posle toga, Putin je, kako se navodi, primio još jedan telefonski poziv u kojem je obavešten da je to bila lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da avion nastavlja da leti ka Turskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je potvrdio da su tačni navodi izneti u dokumentarcu.

Američkoj raketi iz Norveške do Moskve treba 15 min

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija vidi Arktik kao region koji je važan za njenu bezbednost, navodeći da bi raketi ispaljenoj s američke podmornice kod obala Norveške bilo potrebno 15 minuta da stigne do Moskve.

TAS S prenosi da je Putin to kazao u intervjuu koji je deo filma "Putin" Andreja Kondrašova, objavljenog na ruskim društvenim mrežama.

"Mi ne pretimo nikome, ali koristeći prednosti koje imamo, u ovom konkretnom slučaju koristeći prednost u teritoriji, obezbedićemo sigurnost Rusiji i njenom narodu. Imajući to u vidu, arktički region izuzetno je važan za Rusiju", naveo je Putin.

On je izneo tvrdnju da Rusija ima najmoćniju nuklearnu flotu i dodao da su američke podmornice koje nose rakete u borbenoj pripravnosti kod obala Noveške.

"Vreme doleta do Moskve je 15 minuta", kazao je Putin.

On je pomenuo i da je posetio ostrva Zemlje Franje Josifa gde su, po rečima Putina, do nedavno vodiči govorili stranim turistima da su ta područja "nekada pripadala Sovjetskom savezu".

"To znači da su nas zanemarivali, iako mi te teritorije nikome nismo prepustili", poručio je Putin.

On je ukazao na bogata nalazišta sirovina na Arktiku.

"Mi se svi sećamo da je Lomonosov rekao da će bogatstvo Rusije rasti zahvaljujući Sibiru. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da će bogatstvo Rusije rasti i zahvaljujući Arktiku. Čini se da tamo ima svega", rekao je Putin.

Navodi se da je predsednik Rusije istovremeno naglasio važnost zaštite prirode.

"Ekologija Arktika je veoma krhka i potrebno je mnogo pažnje. Infrastrukture bi tamo trebalo da budu ekološki prihvatljive", kazao je Putin.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak