Erbas priprema otpuštanje 3.700 ljudi

Beta 12.03.2018 14:49
Erbas priprema otpuštanje 3.700 ljudi


Više od 3.700 radnih mesta u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji biće zatvoreno zbog pada proizvodnje evropskog proizvođača aviona "Erbas" (Airbus), tvrdi sindikat, a uprava preduzeća kaže da će ta radna mesta biti "pogođena"."U ovoj fazi, Erbas veruje da će te mere pogoditi do 3.700 radnih mesta na lokacijama u zemljama-osnivačima preduzeća: Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji", saopštila je ta firma.

"Erbas se odgovorno bavi svim socijalnim posledicama", dodaje se u tekstu.

Sindikat medjutim kaže, u saopštenju iz Tuluza, gde je u toku sastanak Saveta preduzeća, da se priprema otpuštanje 3.720 ljudi, ali da još nema odluke o tome.

"Izgleda da će biti 3.720 otpuštanja u Evropi", rekao je Žan-Mark Eskuru, iz sindikata "Fors uvrijer" (Force Ouvriere Radničke snage).

Po njegovim rečima, Nemačka i Španija su najviše pogođene ukidanjem radnih mesta, sa 1.900 i 850, a u Francuskoj 470 radnih mesta.

Pre objavljivanja saopštenja, bilo je strahovanja u Nemačkoj, gde je portparol Ministarstva ekonomije, pitao o glasinama o otpuštanju, i u ponedeljak pozvao "Erbas" da "odgovorno" donese odluke.

U fabrici Filton u Velikoj Britaniji biće ukinuto 450 radnih mesta.

Te odluke su posledica pada proizvodnje dva aviona najvećeg "A380" i vojnog transporta "A400M".

Za "A380" koji se teško prodaje, godišnja proizvodnja je opala na šest aviona 2020. godine, dok bi 12 trebalo da bude isporučeno ove godine.

Za "A400M" koji kasni i poskupljuje od kada je najavljen, proizvodnja opada na samo osam 2020, dok se ove godine gradi 15 tih aviona.

Smanjivanje broja radnih mesta se očekivalo, i uprava firme je pominjala razne načine da se smanji broj otpuštenih: premeštanje s jednih mesta na druga, penzionisanje, izmene ugovora.

"Imamo velike programe, i civilne i vojne koji imaju životni tok, i zapravo, stalno povećavamo ili smanjujemo broj zaposlenih na tim programima, zavisno od razvoja", izjavio je u sredu šef komercijalne avijacije "Erbasa" Gijom Fori u Odboru Skupštine Francuske za odbranu.

"Kratkoročno, to znači smanjenje opterećenja", rekao je on, ali nije jasno govorio o brojkama.

"Ta smanjenja opterećenja su znatna i brojke navedene u štampi su tačne, ali jednostavno se smanjuje opterećenje, a ne efektiva", dodao je on.

"Erbas", sa sedištem u Tuluzu, zapošljava 133.000 ljudi širom sveta. Taj proizvođač aviona je gotovo utrostručio svoju neto dobit 2017. godine, rekla je njegova uprava, i ukupna vrednost narudžbi je iznosila 997 milijardi evra, dok je krajem 2016. godine bila 1.060 milijardi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak