Katalonci na ulicama Barselone, traže formiranje regionalne vlade

RTS 12.03.2018 14:43
Katalonci na ulicama Barselone, traže formiranje regionalne vlade


Više hiljada Katalonaca okupilo se u Barseloni tražeći od regionalnog parlamenta da formira vladu koja će nastaviti secesionističke težnje Katalonije.Predsednik katalonskog parlamenta Rodžer Torent odložio je do daljeg sednicu najavljenu za sutra na kojoj je Žordi Sančes trebalo da bude izabran za predsednika regionalne vlade.
 
Marš je organizovala vodeća proindependistička grupa Katalonska nacionalna skupština pod sloganom "Republika sada!", prenosi AP.
 
"Danas smo izašli na ulice kao građani da tražimo da republika za koju smo glasali u oktobru nastavi napred", rekao je organizator skupa Agusti Alkobero.
 
Katalonski lideri bezuspešno su proglasili nezavisnost od Španije u oktobru kršeći španski ustav. Posle izbora u decembru koje je raspisao Madrid, separatističke stranke zadržale su tesnu većinu u katalonskom parlamentu, ali ne uspevaju da formiraju vladu.
 
Ankete pokazuju da su Katalonci podeljeni po pitanju nezavisnosti. 
 
Ranije danas predsednik katalonskog parlamenta Rodžer Torent odložio je do daljeg sednicu najavljenu za ponedeljak na kojoj je Žordi Sančes trebalo da bude izabran za predsednika regionalne vlade.
 
Torent je doneo odluku nakon što je u petak španski istražni sudija odbio da pusti iz pritvora 53-godišnjeg Sančesa, optuženog za pobunu protiv Španije, neposlušnost i učestvovanje u organizovanju referenduma suprotnog ustavu. 
 
Hina navodi da se time nastavlja politička neizvesnost u pokrajini kojom nakon proglašenja nezavisnosti direktno upravlja vlada u Madridu.
 
Sančesova politička platforma Zajedno za Kataloniju obratila se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pa dok se sud ne izjasni, neće biti sednice u katalonskom parlamentu oko izbora novog predsednika.
 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak