Sutra velika saobraćajna akcija, pljuštaće kazne

Alo 11.03.2018 23:38
Sutra velika saobraćajna akcija, pljuštaće kazne


Intenzitet saobraćaja u Srbiji večeras je pojačan, što je ubičajeno za kraj vikenda, saopštio je Auto-moto savez Srbije.Srbija je samo jedna od 32 evropske zemlje u kojoj će se provesti akcija u okviru međunarodne organizacije TISPOL - (mreža saobraćajnih policija Evrope)

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, u ponedeljak 12. marta 2018. godine, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima.

Akcija će biti sprovedena u 32 evropske države (28 država članica EU, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija) koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL - (mreža saobraćajnih policija Evrope). Takođe, kontrola saobraćajne policija biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Prema publikaciji koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto.

Prema današnjim izveštajima sa terena Kolovozi su suvi, vidljivost dobra i saobraćaj se nesmetano odvija, navodi se u saopštenju i dodaje da je moguća usporenija vožnja na prilaznim putevima oko Beograda.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od Javnog preduzeća "Putevi Srbije", nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Prema podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Na teretnim terminalima se na izlazu iz zemlje na graničnom prelazu "Batrovci" i "Šid" zadržavaju oko 120 minuta, dok se na prelazu "Gradina" ova kategorija vozila zadržava oko 60 minuta.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima, saopštio je AMS.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak