Ministar Đorđević se izvinio zbog stihova "Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota

Radio 021 11.03.2018 15:13
Ministar Đorđević se izvinio zbog stihova "Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je bio domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije" sa koje je poručio da položaj žena u Srbiji treba da se poboljša, uz opasku da smo, kada je ova tema u pitanju, nekada "previše kritični"."Ima mesta za napredak, ali činimo sve i možemo da kažemo da su žene u Srbiji cenjene, poštovane i naš odnos prema njima biće reper drugima kako i na koji način treba da se ophodi prema ženama", rekao je Đorđević.
 
Dodaje, da je jedan od načina za poboljšanje položaja žena donošenje novog Zakon o rodnoj ravnopravnosti "koji će se brzo naći u Skupštini" i biti najmoderniji zakon.
 
Ministar je nakon uvodnih reči rekao da će 8. mart iskoristiti kao priliku da pročita nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića koji su posvećeni ženama.
 
"Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše... Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje... Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem", naveo je između ostalog Đorđević.
 
Svoje izlaganje završio je citatom Ive Andrića da "žena stoji kao kapija na ulazi u i na izlazu ovog sveta".
 
Ministar se izvinio
 
Ministar je, nakon oštrih reakcija javnosti, uputio izvinjenje svim građankama Srbije.
 
"Ovim putem želim da se izvinim svim građankama Srbije koje sam danas nenamerno uvredio pročitavši pesmu Jovana Dučića. Neoprezno citirana pesma je uvredila žene, što nijednog trenutka nije bila moja namera. Želim da se izvinim svim ženama koje je moj gest povredio. To nisu ni moje, a ni vrednosti Vlade Srbije. Ostajem duboko posvećen svemu što Vlada Srbije i predsednica Vlade čine na emancipaciji žena, osnaživanju njihovog položaja u društvu i postizanju pune ravnopravnosti, što jeste jedna od osnovnih vrednosti našeg društva", napisao je Đorđević u saopštenju. 
 
Oštra reakcija Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost
 
Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje vodi potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, smatra neprimerenim citat koji je ministar Đorđević "poklonio" ženama Srbije povodom 8. marta. Smatraju da citat vređa sve žene u Srbiji i nanosi štetu borbi za rodnu ravnopravnost.
 
"Bez namere da ocenjujemo umetničku vrednost dela Jovana Dučića, smatramo nedopustivim da bilo ko kaže da ženu ne treba da poštujete, da su žene sklone da se predaju i onima koji su im 'fizički nemili', da žene vole bogataše, jer su one sirote ili pak da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem", navode iz Koordinacionog tela.
 
Pozivaju sve građane, posebno one na mestima na kojima se donose odluke "o boljem životu", da se uzdrže od neprimerenih komentara i pokažu da se istinski zalažu za društvo u kojem će i žene i muškarci imati jednaka prava i mogućnosti.
 
"Samo na taj način možemo graditi društvo u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni i u porodici i na radnom mestu i u politici, jer je to preduslov demokratskog, ekonomski naprednog i tolerantnog društva", navodi se u saopštenju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak