EU odbila plan Britanije o trgovinskim vezama

Radio 021 10.03.2018 21:21
EU odbila plan Britanije o trgovinskim vezama


EU je odbila plan Velike Britanije o trgovinskim vezama nakon Bregzita. Zahtev premijerke Tereze Mej da Britanija ostane u evropskim agencijama takođe nije prihvaćen.Brisel je, kako navodi Fajnenšnel tajms, dao uputstva svojim pregovaračima da se usredsrede na trgovinske razgovore. EU je snažno odbacila viziju Tereze Mej kad su u pitanju trgovinski odnosi Velike Britanije i EU nakon Bregzita, trasirajući time uži pogled na buduće odnose i naglašavajući negativne posledice britanskog izbora.
 
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pregovaračima je naložio stroži pristup, naročito kad su u pitanju aranžmani za usluge i regulatornu saradnju, gde se traže ograničenja. Biti izvan carinske unije i jedinstvenog tržišta dovodi do posledica, navodi se u uputstvima koja su dostavljena na pet, šest stranica.
 
Ove smernice su, prenosi Fajnenšenel tajms, do sada najdetaljnija prezentacija ciljeva EU kad su u pitanju odnosi sa Velikom Britanijom, a predstavljaju odgovor na predloge iz Londona. One skiciraju ekonomske odnose zasnovane na sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao da zadrži nulte tarife i kvote na proizvode, ali stopiraju dinamično usklađivanje tržišnih pravila koje je tražila Britanija.
 
U tekstu se navodi da će svaki budući odnos Brisela i Londona nadgledati Evropski sud pravde, u slučajevima rešavanja sporova, koji će takođe imati mogućnost sankcija i kontramera.
 
Isključuje se želja premijerke Mej da Britanija, nakon Bregzita, ostane članica evropskih agencija, kakva je, na primer, Evropska medicinska agencija. EU će sačuvati svoju autonomiju kad je u pitanju donošenje odluka, što podrazumeva isključenje Velike Britanije kao "treće zemlje" u institucijama, telima i agencijama EU, stoji u uputstvima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak