Bezos na vrhu liste, Tramp pada

Mondo 10.03.2018 09:58
Bezos na vrhu liste, Tramp pada


Džef Bezos, vlasnik Amazona, prvi put se našao na samom vrhu liste najvećih milijardera, ali odmah sa rekordom. Donald Tramp nastavio pad.Bezosovo bogatstvo, s kojim je se vrha svrgnuo starosedeoca i osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, procenjeno je na 112 milijardi dolara.

Gejts je na vrhu bio četiri godine zaredom, a 18 puta u poslednjih 23 godine.

Bezos se dobro kotirao i u prošlogodišnjem izboru, čak je u jednom trenutku bio i najbogatiji na planeti ali je na krajnjoj listi "pobednik" ipak bio Gejts.

Međutim, protekle godine Bezosovo "neto" bogatstvo se povećalo za 39 milijardi, i to je takođe rekord kao najveći skok u jednoj godini u istoriji.

Može se reći da se Bezosovo bogatstvo gomila gotovo jednako brzo kao i količina negativnih informacija na internetu o pritužbama njegovih radnika na izrabljivanje u najvećoj svetskoj kompaniji za internet trgovinu - od odlaska u toalet "na štopericu", do plaćanja manje od minimalca.

Za 2017. godinu svet beleži 2.208 dolarskih milijardera iz 72 zemlje, sračunao je finansijski magazin "Forbs".

Na listi su se, takođe prvi put, pojavili i jedan Mađar (poznati Džordž Soroš se računa kao Amerikanac) i jedan državljanin Zimbabvea. Najviše ih, naravno, ima iz SAD - 585, ali ne zaostaje ni Kina, sa pozamašnim brojem od 585 "trulih" bogataša.

Da stvar bude zanimljivija, prenosi britanski tabloid "Dejli mejl", u ovom izdanju nema Saudijaca. Za deset Saudjaca koji su do sada obitavali na listi dolarska sudbina je neizvesna, jer im je lično bogatstvo u svojevrsnom "čiščenju" zemlje i stabilizaciji vlasti oduzeo princ prestolonaslednik Mohamad bin Salman, formalno ministar odbrane.

Tramp i dalje pada

Kontroverzni biznismen i aktuelni predsednik SAD, Donald Tramp, pao je za 222 mesta na Forbsovoj listi. Trenutno je na mestu 766, pošto je u protekloj godini njegovo bogatstvo smanjeno sa 3,5, na 3,1 milijardu dolara. Do gubitka 400 miliona dolara došlo je najviše zbog pada vrednosti nekretnina u centru Njujorka, kao i zbog smanjenih prihoda na njegovim terenima za golf.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak