Muslimani u BiH kao usred Teherana

Mondo 10.03.2018 09:56
Muslimani u BiH kao usred Teherana


Predloženi ugovor BiH i Islamske zajednice favorizuje muslimane u odnosu na druge vernike i sadrži odredbe koje nisu ponuđene u potpisanim ugovorima katolicima i pravoslavnima.Do potpisivanja sporazuma još nije došlo a za to, prenose hrvatski mediji, bošnjačka strana krivi hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića.

Ono što je činjenica je da taj ugovor u bitnom delu odskače od sličnih ugovora s Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom, zbog čega bi muslimani bili dodatno privilegovani, navodi zagrebački "Večernji list".

Najsporniji je član 11 koji se odnosi na prava vernika na odsustvovanje s posla i ispovedanje vere. Tu se navodi da će u javnom i privatnom sektoru biti omogućeno pravo na slobodno vreme "za obavljanje džuma-namaza", što je zajednički sedmični obred u džamiji u podne tokom meseca ramazana.

Takvo pravo, čak ni nedeljom, nije regulisano katoličkim ili pravoslavnim vernicima.

Zatim, traži se pravo na pauzu za vreme "iftara" (vreme prekida posta nakon zalaska sunca) i "sehura" (vreme početka islamskog posta koji nastupa početkom zore) u istom mmesecu.

Tako nešto nije uređeno za katolike i pravoslavne koji, takođe, imaju sličan mesec pripreme za Uskrs.

Sporna je i tačka u kojoj se traži da se državnim institucijama i kompanijama, ali i privatnim subjektima, omogući "pravo na odsutnost s posla radi obavljanja hadža" (obavezan put jednom u životu za muslimane u Meku).

Nije objašnjeno na kakav bi se to način uredilo, ali se dodaje kako će to, takođe, biti obezbeđeno posebnim propisima poslodavca.

Ugovorom se precizira da će u javnom i privatnom sektoru biti omogućeno obavljanje molitve. Slično, takođe, nije predviđeno ugovorima sa crkvama i drugim verskim zajednicama.

Ovim ugovorom, Islamska zajednica nastoji da reši probleme sa paradžematima i nevladinim organizacijama koje obavljaju njenu delatnost, a takvih je mnogo i vode ih propovednici koji se protive sadašnjoj hijerarhiji te zajednice, navodi hrvatski list.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak