O imenu Zrenjanina odlučuje - Beograd

Novosti 09.03.2018 15:57
O imenu Zrenjanina odlučuje - Beograd


Promenu naziva neće moći da izglasa lokalna vlast. Neophodna izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji SrbijeO EVENTUALNOJ promeni naziva grada Zrenjanina, odnosno vraćanju starog imena Petrovgrad, odlučiće Skupština Srbije, saznaju "Novosti". U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave objašnjavaju da se promena naziva naseljenog mesta, u slučaju Zrenjanina istovremeno i naziva jedinice lokalne samouprave, sprovodi izmenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, što je u nadležnosti najvišeg zakonodavnog tela u državi.

- Dobili smo 5. marta dopis gradske uprave Zrenjanina po pitanju procedure za promenu naziva grada. Odgovorićemo narednih dana i uputiti grad Zrenjanin u zakonske procedure - saopštili su "Novostima" iz Ministarstva, podsećajući da su nazivi naseljenih mesta i jedinica lokalne samouprave utvrđeni u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji.

Članom 8. ovog zakona, navode u Ministarstvu, predviđeno je da inicijativu za promenu naziva može da predloži skupština, građani (bez određenja potrebnog broja), mesna zajednica ili drugi lokalni organi. Ako skupština lokalne samouprave nije inicijator, predlog za promenu naziva utvrđuje se uz prethodno mišljenje skupštine.

Inicijatori promene imena Zrenjanin u Petrovgrad, iz udruženja građana "Petrovgrad", zahtevaju da odluku donese skupština grada, uz argument da je tako činjeno u prethodnim slučajevima. Statut Zrenjanina u članu 84, međutim, određuje da referendum odlučuje o promeni naziva, što je neprecizno i protivno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, jer, poručuju pravnici iz gradske uprave, na referendumu bi mogla da se nađe samo inicijativa o preimenovanju. Ishod referenduma, međutim, osim iskazivanja volje građana i političke težine, ne bi imao drugi značaj, pošto u svakom slučaju odluku donosi samo Skupština Srbije.

Posle Nove godine, i iznošenja u javnost inicijative udruženja "Petrovgrad",

Zrenjanin je bukvalno proključao. Rasprava je izašla izvan lokalnih okvira i dobija sve širi javni kontekst. Argumente za i protiv promene iznose razne organizacije i udruženja građana, istoričari, intelektualci i javne ličnosti. Suprotstavljeni tabori vode pravi rat na društvenim mrežama, preko interneta se potpisuju peticije "za kralja" i "za narodnog heroja", a tribinama se već ne zna ni broj...

GRADONAČELNIK ZA PETROVGRAD

POLARIZOVALE su se i političke stranke u gradu, a vladajuća koalicija okupljena oko SNS dosad se nije izjašnjavala. Ali jeste gradonačelnik Čedomir Janjić (na slici), član SNS, koji ne skriva da je za vraćanje naziva Petrovgrad.

To bi, po njemu, bilo ispravljanje istorijske nepravde, ali i najlepši poklon u trenutku obeležavanja stogodišnjice oslobođenja i prisajedinjenja grada Srbiji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak